Spojené státy chtějí bezpečnější platební karty

Washington - Spojené státy vyrážejí do boje s krádežemi přes platební karty. Těch totiž neustále přibývá. Zloději většinou získají klíčové informace přes magnetický proužek. USA proto chtějí celoplošně zavést karty jen s elektronickým čipem a PIN kódem. Čistě magnetické karty by ve Spojených státech měly zmizet do roku 2020.

Horizont ČT24: Jak bezpečné jsou platební karty? (zdroj: ČT24)

Loni na takzvaný Černý pátek, tedy den nákupního šílenství v USA, se skupina hackerů nabourala do terminálů ve víc než tisícovce poboček řetězce Target. Hackeři se tak mohli dostat k datům až 40 milionů zákazníků. (Více čtete ZDE.) Přesná výše škody ještě není vyčíslena. Poškození klienti Targetu teď ale společnost hromadně žalují. Chtějí odškodné i lepší bezpečnost plateb do budoucna. Jejich obhájkyně potvrzuje: „Jednou z věcí, které chtějí klienti prostřednictvím žaloby docílit, je, aby Target zavedl opatření, která zajistí naprostou bezpečnost osobních informací zákazníků.“ 

Krádeží přes platební karty ve Spojených státech totiž neustále přibývá. „Za poslední čtyři roky zadrželo oddělení kyberkriminality tajných služeb na 4 900 lidí. Na svědomí měli podvody za zhruba 1,37 miliardy dolarů,“ uvádí William Noonan z amerických tajných služeb. 

Magnetický proužek, který je na většině amerických kartách, totiž zlodějům prozradí vše. Podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala je nejsnazší se k datům dostat prostřednictvím společnosti, která data zpracovává, nebo případně u obchodníka. 

Americký státní zástupce Cyrus Vance popisuje, jak to hackeři dělají: „Dostanou se do softwaru, který kontroluje bezhotovostní platby ve společnosti. Jsou to zadní vrátka, kterými se dostanou k informacím zákazníka, číslu kreditní karty a dalším datům.“ I proto teď chtějí Spojené státy do roka 2020 magnetické karty zcela zakázat. 

Češi mají bezpečnější karty, i tak je ale třeba dávat pozor 

Čeští zákazníci podle Chvátala oproti lidem v USA zas tak ohrožení nejsou. Většina platebních karet v Česku totiž funguje na čip, jenže i tak mnozí klienti ještě mají na kartě zároveň i magnetický proužek, který se dá zneužít. Řešením by podle něj proto mohlo být, kdyby banky umožňovaly zablokovat karty regionálně. Většinou totiž dojde ke zneužití v jiné zemi nebo na jiném kontinentu. Fungovalo by to tak, že zákazník by řekl, ve kterém regionu chce kartou platit - například jen v Česku, Rakousku nebo Německu, pro ostatní země by pak platby byly zablokované.