Amazon přeci jen v Brně? Developer ani město zbraně neskládají

Brno - Developer CTP Invest chce udržet stavbu obřího distribučního centra internetové společnosti Amazon v Brně. Projekt je už natolik rozpracovaný, že chce ještě zkusit znovu zatlačit na město. To přitom v pátečním hlasování odmítlo smlouvy, které měly stavbu umožnit. Přesto chtějí zastupitelé dál s developerem jednat. Amazon ale na stavbu spěchá, a proto se už pro jistotu poohlíží i jinde.

Regionální ředitel společnosti CTP Invest Tomáš Budař říká, že prioritou stále je udržet Amazon v Brně. „Umíme sice postavit sklad kdekoliv, ale Brno je stále prioritou. Máme velkou část pozemků koupenou a prakticky hotovou projektovou dokumentaci, snad se přeci jen ještě představitelé města chytnou za nos. Záleží na nich, zda budou chtít jednat,“ uvedl Budař. 

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) prohlásil, že bude-li zájem na straně CTP, chce město určitě dál jednat a pokusit se najít shodu na podmínkách stavby. Dohoda ztroskotala kvůli neexistujícímu sjezdu na dálnici D1. Průmyslová zóna totiž není přímo spojená s dálnicí, a místní se obávají nárůstu dopravy. 

Naděje pro Amazon v Brně stále žije (zdroj: ČT24)

V pátek na poslední chvíli proto přišli zastupitelé za ODS se dvěma novými požadavky. Jednak chtěli po firmě CTP, aby pro ŘSD vykoupila okolní pozemky určené pro výstavbu dálničního sjezdu. Druhý dodatek se týkal přímo místa, kde má areál Amazonu vzniknout. Tyto pozemky chtělo Brno prozatím firmě CTP pouze pronajmout - a definitivně prodat až v okamžiku, kdy bude existovat zmíněný dálniční sjezd. S tím ale developerská společnost nesouhlasila. Město proto smlouvy neschválilo. 

Přesto chce náměstek Pospíšil o podmínkách dál s developerem jednat. „Ve vyjednávacím týmu však musí být za město ještě někdo z ODS, nejlépe Libor Šťástka. Protože oni na poslední chvíli přišli s dodatkem, s nímž CTP nesouhlasilo. Pokud bude ODS u dohody, kterou CTP odkýve, neměl by být problém. Náš klub zastupitelů hlasoval pro,“ řekl Pospíšil. 

Plány Amazonu ve střední Evropě

Obří distribuční centrum o rozloze 95 000 metrů čtverečních chce Amazon otevřít v Brně v lokalitě Černovické terasy. Pro místní zastupitele a občanské srdužení Čisté Tuřany je ale zásadní výstavba napojení na dálnici D1. Další centrum firmy Amazon pak má vzniknout v Dobrovízi u Prahy. Internetová společnost chce do výstavby obou center investovat stovky milionů eur. Každé centrum zaměstná minimálně 1 500 lidí. 

Oba sklady v České republice se mají stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Neznamená to ale, že by čeští zákazníci mohli nakupovat na české pobočce. Půjde pouze o jakási evropská překladiště.  

Výstavbu velkých logistických center plánuje Amazon také v Polsku – počátkem loňského října oznámil, že v příštích dvou letech vybuduje u našich severních sousedů tři areály. V každém z nich zaměstná zhruba 2 000 lidí nastálo a další 3 000 přijme na sezonu.

Jenže Amazon chce začít v Brně stavět co nejdřív, centrum by totiž mělo fungovat už letos na podzim, ještě před vánočním náporem. Amazon se proto po rozhodnutí Brněnských zároveň poohlíží po alternativních lokalitách na Slovensku, v Rakousku nebo v Ostravě, která o sklad také projevila zájem.

Výstavbu v Brně podporuje jak vláda Bohuslava Sobotky, tak prezident Zeman. Ten včera v rozhovoru pro Český rozhlas o zamítnutí smluv brněnskými zastupiteli řekl: „Mohu tvrdit, ať se na mě příslušní zastupitelé nezlobí, že to rozhodnutí je pitomé.“ Podle něj je totiž nesmyslné odmítnou investici, která by vytvořila stovky nových pracovních míst. (Čtěte zde.)

Jak by zapůsobily investice Amazonu na českou ekonomiku? Portálu ČT24 odpovídali odborníci

O něco nadějněji vypadají plány Amazonu v Dobrovízi u Prahy. Zdejší zastupitelé minulý týden schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby. (Více čtěte zde.) 

Amazon

… je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Firmu založil v 90. letech Jeff Bezos. Na internetu Amazon funguje od července 1995, dnes zaměstnává na 97 000 lidí.