Neplatíš – nejezdíš: Zabavování řidičáků kvůli dluhům nese ovoce

Praha - Soudní exekutoři zabavili řidičský průkaz už více než 2 200 neplatičům alimentů, a to mohou tento netradiční postih používat teprve rok. Opatření, které znemožní dlužníkům sednout za volant, se v praxi osvědčilo. Dlužné peníze chtějí často zaplatit hned, anebo se snaží dohodnout na splátkovém kalendáři.

Soudem vyměřené alimenty nedostává 170 tisíc českých dětí. Průměrně jim rodič, se kterým nežijí, dluží 85 tisíc korun. Výjimkou ale nejsou ani dluhy přesahující 100 tisíc korun. Celkem „nezodpovědní“ rodiče dluží svým potomkům 7 miliard korun.

Zatímco vlastních dětí si neplatiči často neváží, o řidičské průkazy přijít nechtějí. Podle exekutorské komory se zabavování řidičáků osvědčilo hlavně v těch případech, které se zdály být beznadějné. Na neplatiče alimentů platí tento trest dokonce lépe než hrozba zabavením majetku nebo vězením. „Vězení je pro ně něco, co je někde daleko. Pořád mají ještě víru v to, že jim pomůže právník,“ vysvětluje si chování neplatičů psycholog Ivan Skalík.

Jenže systém má i své odpůrce. Proti zabavování řidičských průkazů se staví Český svaz mužů i samotní dlužníci. „Řidičský průkaz není o tom, aby se vymohly prostředky oprávněným, to znamená mým dětem, je to jednoznačně o vydírání toho člověka, zlikvidování ho,“ míní Tomáš Rychtecký, který svým dětem dluží přes 160 tisíc korun.

Odpůrce má zabavování řidičáků také mezi experty. Těm vadí především to, že novinka dává exekutorům pravomoc náležející soudům. Otázkou je také to, zda byly při vymáhání alimentů dostatečně využívány všechny ostatní dostupné nástroje.

Exekutoři nicméně zdůrazňují, že k zabavování řidičských průkazů přistupují obezřetně. Navíc řidičák vrátí v případě, kdy dlužník prokáže, že bez něj nemůže vykonávat své povolání.

A protože se tento postih osvědčil, chtěla by exekutorská komora jeho využívání do budoucna rozšířit. Návrh zákona, který by umožnil zabavovat řidičáky i v případě jiných dluhů, už zamířil do ústavně-právního výboru sněmovny.

Zabavování řidičáků kvůli dluhům se osvědčilo (zdroj: ČT24)