Zlatá horečka polevuje

Praha - Celosvětová poptávka po žlutém kovu loni klesla o 15 procent na 3 756 tun, tedy nejméně za poslední čtyři roky. Oznámila to Světová rada pro zlato, podle které za to může hlavně nezájem investorů. Letos by ale trh mohl zase začít růst.

Investiční trh byl v loňském roce ve znamení masivních výprodejů zlata, fondy ho vrátily na trh přes 880 tun. To naředilo ceny, které zaznamenaly největší roční ztrátu za posledních 32 let. Zlata se pak ve velkém začali zbavovat i investoři. A poptávka po ušlechtilém kovu se rázem propadla o polovinu. 

Sunil Kashyap, generální ředitel, Scotiabank

„Minulý rok jsme viděli neuvěřitelný výprodej zlata. Začalo se na 1 900 dolarech a koncem roku už byla cena jen na necelých 1 200 dolarech. Letos se očekává mírný nárůst hodnoty zlata, ale nebude to tak rychlé, jak někteří analytici předpokládají.“ 

Klesající ceny naopak přilákaly drobné spotřebitele. Ti kupovali hlavně zlaté šperky, mince a pruty. Celkem šlo o 3 836 tun, což je o pětinu více než o rok dříve. V Česku byl loni zájem o zlato celkově vlažný. „V České republice nejsou velcí investoři, kteří by kupovali za stamiliony nebo miliardy zlato. Celkově se trh oproti roku 2012 mírně zmenšil,“ říká předseda představenstva Golden Gate Pavel Ryba. 

Vývoj ceny zlata
Zdroj: ČT24/Finviz.com

Čína předběhla Indii

Růst poptávky po klenotech ze zlata loni potvrdila i Čína, která předběhla Indii a stala se největším spotřebitelem tohoto vzácného kovu. Číňany přilákaly hlavně nízké ceny, a tak se poptávka po zlatých špercích vrátila téměř na předkrizovou úroveň. 

Letos by měly ceny zlata v tuzemsku i ve světě ještě klesat, stále totiž nedosáhly svého dna. Ke konci roku se ale podle odborníků začne trend obracet. V roce 2015 by se pak zájem o vzácný kov měl vrátit ke stabilnímu růstu.

CELOU ZPRÁVU SVĚTOVÉ RADY PRO ZLATO SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

Vydáno pod