Kyjev: Poláci zavírají pobočky banky i pojišťovny

Varšava - Ukrajinské peklo s sebou nese i ekonomické ztráty. Začalo to zmražením veškerých aktivit Evropské investiční banky (EIB), pokračovalo prudkým propadem ceny dluhopisů a zatím poslední zprávou je uzavření dvou kyjevských poboček největší polské pojišťovny PZU. Oproti ztrátám na životech jsou to samozřejmě pouze malichernosti, nicméně naznačují, že situace v zemi je kritická a bude mít následky i po skončení bojů. Včera uzavřela svá kontaktní místa i polská bankovní jednička PKO či makléřská firma X-Trade Brokers.

Aktivity velkých subektů v rozbouřeném Kyjevu mohou nést negativní signál do zahraničí. Tak hovořil prezident EIB, když jeho banka přerušila aktivity na Ukrajině. Stejně tak pravděpodobně smýšlí i polská bankovní jednička PKO, která uzavřela pobočky v Kyjevě a Lvově - roli hraje samozřejmě i bezpečnost. „Jejich opětovné otevření bude záviset na situaci v zemi,“ uvedla banka, kterou citovala agentura PAP. Kancelář v Kyjevě uzavřela i polská makléřská firma X-Trade Brokers.

Nervozitu z ukrajinského dění vykazují i finanční trhy. Cena dluhopisů klesá a investoři se bojí, že vláda nebude schopná splatit své závazky. O půjčce, kterou má Ukrajina slíbenou od Ruska, se zatím mlčí, což nervozitu nadále zvyšuje.

Nepokoje v zemi jsou označovány za nejhorší od doby, kdy Ukrajina získala nezávislost na Sovětském svazu v roce 1991. Od včerejška při nich zemřelo nejméně 50 lidí (další informace a textovou on-line reportáž si můžete přečíst zde).