Stávku na frankfurtském letišti doprovází chaos při odbavování

Frankfurt nad Mohanem – Provoz na druhém nejvytíženějším letišti na evropském kontinentu komplikuje stávka. Vstoupil do ní bezpečnostní personál aeroportu ve Frankfurtu nad Mohanem, který požaduje zvýšení platů. Zatím došlo jen k mírnému omezení provozu na německých vnitrostátních a některých evropských linkách. Stávku ale provází chaos při odbavování cestujících. Na letišti se tvoří fronty u bezpečnostních kontrol, ve kterých podle serveru deníku Frankfurter Rundschau už zkolabovali nejméně dva lidé.

Od rána zrušili dopravci asi 50 letů. Jde především o vnitrostátní a evropské spoje do lokalit, které jsou z Frankfurtu dobře dostupné vlakem. Žádné lety do Prahy zatím zrušené nejsou, cestující ale musí počítat, že se značně zdrží, pokud z Frankfurtu odlétají nebo budou na letišti přestupovat.

Podrobné informace o osudu svého letu naleznou cestující na webu frankfurtského letiště, popř. webu svého dopravce anebo na informační lince 01806-3724636.

Odbory letištních zaměstnanců vyhlásily stávku bezpečnostních pracovníků ve Frankfurtu téměř na celý den – od 2 do 23 hodin. Zapojilo se do ní na pět tisíc lidí. Podle odborového svazu Verdi jsou frankfurtští pracovníci bezpečnosti podhodnoceni – zatímco na jiných německých letištích dostávají 15 eur za hodinu, ve Frankfurtu je to jen 10 až 13 eur. Odboráři proto chtějí, aby jim vedení letiště přidalo na 16 eur na hodinu. To ale provozovatel letiště - společnost Fraport - odmítá.

Stávka bezpečnostního personálu neznamená, že je frankfurtské letiště mimo provoz. I tak je ale provoz omezen a cestující musí počítat s obzvlášť dlouhými frontami. Mluvčí letiště doporučil cestujícím dorazit dříve než obvykle, protože při čekání před kontrolním rámem stráví pravděpodobně několik hodin. Podle zpravodaje ČT v Německu Martina Jonáše funguje v každém ze dvou letištních terminálů jen jedna brána bezpečnostní kontroly.

Bezpečnostními kontrolami procházejí přednostně senioři a rodiče s dětmi, aerolinky taky začaly nabízet čekajícím pasažérům nápoje. Letiště ve Frankfurtu ve všední dny vypraví kolem 1 300 osobních letů. Vedení předpokládá, že se během dnešní stávky podaří zachovat asi 70 procent z nich.

Ačkoli by měla stávka večer skončit, požadavky odborů nejspíš naplněny nebudou. Svaz zaměstnavatelů BDSW sice uvedl, že je připraven s odboráři jednat, ale až 5. března. Zaměstnavatelé také tvrdí, že nemohou neprodleně splnit požadavky odborů, protože by to v některých případech znamenalo okamžitě navýšit platy až o 30 procent. Vzhledem k tomu, že odbory dnešní stávku označily za „varovnou“, nelze vyloučit, že budou následovat další.