Češi hodně šetří, pozná se to na potravinách i u zubaře

Praha - Češi čím dál víc šetří - dvě třetiny lidí loni snížily většinu svých výdajů. Snaží se uspořit nejen v oblasti zábavy. Na rozdíl od ostatních Evropanů dávají stále míň peněz na jídlo a kupují levné, mnohdy méně kvalitní potraviny. Ekonomové už delší dobu ukazují na velké rozdíly mezi tuzemskými regiony. Jsou místa, kde lidé šetří taky na zdravotní péči.

Do zubařského křesla se zpravidla nikomu moc nechce, to platí odjakživa. V poslední době ale přibývá lidí, kteří chtějí jen základní zákrok hrazený pojišťovnou. Na lepší péči nemají. „Už jsem se setkal, bohužel i u mladých lidí, s tím, že si patrně z finančních důvodů nechávají trhat řady zubů, které lze zachránit, a snaží se získat na pojišťovnu tzv. totální náhradu, což jsou ony známé klapačky,“ říká stomatolog Michal Pekárek s tím, že v menších městech k tomu dochází daleko častěji, než třeba v Praze.

Češi šetří nejen na svém zdraví. Některé rodiny mnohdy nemají ani na to nejzákladnější - na jídlo. Na internetu přibývají diskuse, ve kterých prosí o radu, jak levně uvařit. „Potraviny jsou větší složkou našich výdajů - pokud hledáme prostor, kde můžeme uspořit. Potraviny se nabízí jako místo, kde to je reálné,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.

Podstatně víc ale Češi loni šetřili na věcech, které můžou oželet. Zhruba třetina dala loni míň peněz za oblečení. V jednom je to ale v celé Evropě stejné. Pokud někdo nevychází s výplatou, jako první omezí výdaje na zábavu. Podle průzkumů se v této oblasti musel loni uskromnit každý druhý Čech.

Češi šetří - je to vidět na nákupních košících i u zubaře (zdroj: ČT24)

Přibývá těch, kteří z výplaty neušetří nic

V Evropě patříme mezi národy, které spoří nejvíc, i když mnohdy malé částky. Tři čtvrtiny Čechů ušetří z výplaty aspoň něco. V průměru má česká domácnost naspořeno zhruba 110 tisíc. Z toho by dokázala žít asi tři měsíce. Je ale stále víc těch, kterým z platu nezbývá nic. Do investování se Češi moc nepouštějí. Peníze nejčastěji nechávají na běžném účtu, kde se moc neúročí. Oblíbené jsou i produkty se státním příspěvkem - penzijní připojištění nebo stavební spoření.