Opravy D1 na mušce ekologů, prodlouží to omezení provozu?

Praha - Opravy nejstarší české dálnice D1 se pravděpodobně prodlouží. Sdružení Děti Země podalo stížnost proti stavebnímu povolení na jeden z rekonstruovaných úseků. Ekologové také tvrdí, že modernizace dálnice je několikanásobně předražená a plánují další právní kroky.

Průběh oprav klíčové silniční tepny spojující Čechy s Moravou už ohrožovalo drolící se podloží a poté firmy, které odmítaly poslat dělníky do práce, dokud nedostanou přidáno. Nově se do rekonstrukce D1 vložili ekologičtí aktivisté. „Neposoudilo se, jaký vliv má ta modernizace na životní prostředí,“ popsal hlavní důvod nespokojenosti předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

Aktivisté rozkladem napadají stavební povolení v úseku u Velkého Meziříčí, jehož oprava měla začít letos v dubnu. „Jak dlouho se bude rozklad vyřizovat, nelze přesně odhadnout. Může to trvat měsíce,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Tím přitom stížnosti ekologů navíc nekončí. Hnutí Děti Země se chystá podat ještě jeden rozklad proti stavebnímu povolení na úsek mezi 29. a 34. kilometrem. A navíc tvrdí, že za 24 miliard je rekonstrukce dálnice příliš drahá. Podle jejich propočtů by bylo možné dopravní tepnu opravit za pouhých 8 miliard korun. „Máme pocit, že se tady nehledí jen na životní prostředí, ale i na řidiče, a že asi jde jen o pračku na peníze,“ zdůraznil Patrik. Ekologové jsou odhodlaní dojít se svou stížností dokonce k soudu.

Dělníci by se na jaře měli vrátit na čtyři úseky, které začali opravovat už loni. I když práce nabraly zpoždění, ministerstvo počítá, že stihne čtveřici úseků ještě letos přesně podle plánu. Zároveň má začít dvouletá rekonstrukce i na třech dalších místech. Celkem mají práce mezi Prahou a Brnem zabrat až 10 let. Jak dlouho budou trvat omezení, obsadí-li D1 vedle dělníků i právníci, ale není jasné.

Ekologové kritizují modernizaci dálnice D1 (zdroj: ČT24)