Studie: Pojistné odvody českých firem patří k nejvyšším na světě

Praha – Čeští podnikatelé musí za své zaměstnance státu posílat jedny z nejvyšších pojistných odvodů na světě. Ukázala to studie poradenské společnosti Deloitte. Podle analytiků tím Česko snižuje svou konkurenceschopnost a atraktivitu pro zahraniční investory. I kvůli vysokým platbám na sociální a zdravotní pojištění navíc řada firem raději zaměstnává pracovníky na černo.

25 % hrubé mzdy každého zaměstnance posílají české firmy na sociální pojištění. Dalších 9 % navíc musí převést na účty zdravotních pojišťoven svých pracovníků. V úhrnu tak za každou stokorunu, kterou zaplatí svému zaměstnanci, musí navrch odvést dalších 34 korun. Při nástupním platu 25 tisíc korun to dělá 8 500 Kč.

Země, kde jsou odvody vyšší, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Patří mezi ně Francie, Ukrajina, Rusko, Belgie, ale také sousední Slovensko. Mnohem více je těch, kde pojistné odvody zatěžují firmy podstatně méně. „Výrazně to stěžuje postavení českých zaměstnavatelů v boji s konkurencí v rámci Evropy,“ varuje manažerka v daňovém oddělení Deloitte Lucie Rytířová.

Vysoké odvody nutí firmy ke švarcsystému (zdroj: ČT24)

I kvůli těmto vysokým vedlejším nákladům na práci tak firmy vyčerpané krizí tolik nenabírají. A nezaměstnanost tak zůstává vyšší než třeba v Německu nebo v Rakousku. „Čím vyšší odvody, tím složitější rozhodování o každém novém pracovníkovi,“ uvedl ekonomický ředitel Swietelsky stavební Jan Honek.

Vysoké pojistné je i jedním z důvodů, proč české firmy místo zaměstnanců najímají spolupracovníky s živnostenským listem. Jinými slovy uchylují se ke švarcsystému. Kromě úspor je k tomu tlačí i flexibilita. Když najmou podnikatele, odpadne jim v případě, že s ním chtějí spolupráci ukončit, zákonná výpovědní lhůta.

Vydáno pod