Fitch: Krize na Ukrajině vážně ohrožuje ruské banky

Moskva - Politická a hospodářská krize na Ukrajině může ohrozit některé ruské banky, především pak ty státní, které výrazněji vstoupily do ukrajinské ekonomiky. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Fitch.

Celková úvěrová angažovanost ruských bank na Ukrajině je vysoká a dosahuje asi 28 miliard dolarů (téměř 560 miliard Kč). Většinu poskytnutých půjček dojednaly státní banky, uvedla agentura. Nejvíce ohroženými finančními ústavy jsou podle ní Vněšekonombank (VEB), Gazprombank a VTB.

„Výrazná orientace ruských bank na Ukrajinu by se mohla dotknout solventnosti určitých institucí, jestliže nynější politické a ekonomické napětí dlužníky nějak postihne,“ uvedla ratingová agentura.

Rizika jsou hlavně spojena s půjčkami, které ruské banky poskytly ukrajinským firmám a ruským a ukrajinským podnikatelům.

Jak si vede Ukrajina

Vlekoucí se nepokoje a politická nestabilita zasadily Ukrajině v hospodářské oblasti bolestivou ránu. Umocňují totiž mimo jiné obrovské dluhy, které před sebou Ukrajina dlouhodobě tlačí. Na konci roku 2012 překročil ukrajinský dluh vůči zahraničním subjektům 76 % HDP země.

Nepokoje na Ukrajině vedly v posledních týdnech k výraznému propadu úvěrového hodnocení země. Tři nejvýznamnější ratingové agentury – Moody’s, S&P a Fitch – jí snížily rating hluboko do neinvestičního pásma. S&P dokonce varovala, že pokud si ukrajinská vláda včas nezajistí peníze, mohla by země zbankrotovat.