Japonské úřady si posvítí na zavřenou bitcoinovou burzu

Tokio – O bitcoinovou burzu Mt. Gox, která sídlí v Tokiu, se začaly zajímat japonské úřady. Vyšetřují, proč se včera burza odmlčela a ukončila všechny transakce s virtuální měnou. Panují obavy, že burza krachla a klienti přišli o víc než 350 milionů dolarů. Podle listu Wall Street Journal se o případ zajímá už i americká prokuratura.

„Příslušné finanční úřady, policie, ministerstvo financí a další orgány se teď snaží nasbírat o případu co nejvíc informací. Když to bude nutné, zasáhnou. Ale zatím je to ve fázi vyšetřování,“ uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. 

Mt. Gox byl jakousi specializovanou směnárnou na bázi burzy - umožňoval koupit nebo prodat virtuální měnu bitcoin za dolary a další měny. Jenže internetové stránky Mt. Gox přestaly v úterý fungovat a později se na nich objevilo krátké sdělení, podle kterého burza „prozatím“ ukončila všechny transakce. Burza údajně přišla o více než 740 tisíc bitcoinů, což je asi 350 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 7 miliard korun. Mt. Gox má prý navíc závazky 174 milionů dolarů a majetek pouze 32,75 milionů dolarů.  

Mt. Gox už před časem ochromily technické problémy. A začátkem měsíce zastavila provoz kvůli údajné hrozbě podvodů. Každá taková zpráva přitom výrazně zahýbe kurzem bitcoinu. Informace o kolapsu japonské burzy přinesla rekordní pád ceny pod 500 dolarů. Profesor ekonomie Arun Sundararajan z newyorské Stern School of Business z toho není překvapený: „Když se něco stane s burzou, které byla považována za největší, je jasné, že důvěra investorů v bitcoin klesne. A měnu to poškodí celosvětově.“ 

Bitcoinová komunita ale dál virtuální měně věří. Vývojář a odborník Marek Palatinus říká: „Ukazuje se, že nejde o narušení bezpečnosti bitcoinové sítě jako takové, ale pouze o pochybení jedné společnosti, která nedokázala udržet své účty pod kontrolou.“ 

Japonské úřady se zajímají o Mt. Gox (zdroj: ČT24)

Bitcoin

Tuto virtuální měnu vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Hodnota bitcoinu za dobu jeho existence prudce stoupla, loni na podzim se přehoupla dokonce přes 1 000 dolarů. 

Bitcoin oceňuje většina uživatelů pro jeho anonymitu. Jeho kritici ale varují před možnými úskalími - kvůli nedostatečným kontrolám prý není možné zabránit zneužívání měny k nelegálním činnostem. V internetovém obchodě Silk Road se daly bitcoiny údajně využít pro nákup drog nebo najímání zabijáků.

Na bitcoinu je založena ale i řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody, dá se za ni koupit stále více zboží - od letenek přes vánoční stromky až po biopivo.

Bitcoin je navržen tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů. Nové mince se uvolňují stabilním tempem, avšak stále pomaleji. Počet jednotek v oběhu totiž bude konečný. Celkem se jich vydá 21 milionů, poslední bitcoiny by se měly do oběhu dostat kolem roku 2140.