Zlevnění elektřiny ukouslo ČEZu ze zisku

Praha - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Výnosy vzrostly o procento na 217,3 miliardy korun. Hlavními příčinami poklesu zisku je výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie, stagnace ekonomiky v Evropě a nejistota ohledně regulatorních podmínek v energetice. Letos skupina ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun.

Zlevnění elektřiny ukouslo ČEZu ze zisku (zdroj: ČT24)

Provozní zisk před odpisy se loni meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun. Letos to má být 70,5 miliardy korun. „Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byly zveřejněné výsledky vesměs v souladu s odhady a naplnily celoroční cíle. Zklamáním je však výhled čistého zisku a provozního zisku na letošní rok. Dnešní údaje proto Frayer hodnotí negativně. „Ceny akcií ČEZ by tak měly navázat na předešlé seance a dále klesat,“ dodal. Petr Hlinomaz z BH Securities upozornil na to, že rok 2013 byl významně zasažen negativními jednorázovými položkami, které by letos nastat neměly. Hlinomaz dodal, že samotný ČEZ zatím zmiňuje rizika spojená s vývojem regulatorního prostředí na Balkáně i v EU a možností dalšího snížení hodnoty aktiv.

V samotném 4. čtvrtletí čistý zisk ČEZ klesl o 49 procent na 3,5 miliardy korun. Za poklesem stál podle firmy zejména vývoj cen elektřiny na trzích. Tržby se zvýšily na 55,4 miliardy korun z předloňských 52,6 miliardy korun.

Jaderné elektrárny poprvé vyrobily víc energie než uhelné

Firma uvedla, že kvůli zhoršujícím se podmínkám podnikání v energetice stejně jako její konkurenti od roku 2010 vytvářela dočasné opravné položky nebo odepisovala aktiva. Do konce loňského roku se to týkalo 2,7 procenta stálých aktiv.

ČEZ připomněl, že loni dál pracoval na zvyšování výkonu svých jaderných elektráren. Rekordní byla loni výroba v Jaderné elektrárně Dukovany, a to téměř 16 TWh. Obě jaderné elektrárny ČEZ loni poprvé v historii vyrobily víc energie než ty uhelné.

ČEZ se dnes nevyjádřil k dividendě. „ČEZ uvádí, že zisk očištěný o jednorázové položky byl loni 38,8 miliardy Kč, což by dávalo prostor i pro dividendu mírně nad 40 Kč na akcii. Na druhou stranu, management by mohl zohlednit i výhled pro rok 2014 a vyhnout se velkým skokům ve výši dividend mezi jednotlivými roky,“ uvedl Josef Němý z Komerční banky. Státu odvedl ČEZ zejména na daních a dividendách loni přes 40 miliard korun.

Elektřina na burzách zlevňuje

I když to zatím spotřebitelé pocítili jen minimálně, cena silové elektřiny na burzách dlouhodobě klesá. Zatímco ještě před dvěma lety se 1 kilowatthodina prodávala za 70 eur, dnes stojí necelých 48 eur. Cenu proudu tlačí dolů především pokles spotřeby elektřiny, který způsobilo zejména zpomalení evropské ekonomiky.

ČEZ zaměstnává zhruba 27 000 lidí. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, dnes uzavřely se ztrátou 0,69 procenta na 517,40 koruny.

Vydáno pod