Při akcích a slevách obchodníci šidí, jak se dá

Praha - Při kontrolách výprodejů rozdala loni Česká obchodní inspekce (ČOI) obchodníkům pokuty ve výši 13 milionů korun. Inspekce provedla přes 3 tisíce kontrol a pochybení zjistila téměř v polovině případů. Nejčastěji nabízeli obchodníci zboží se slevou, na pokladně ale účtovali zákazníkům plnou cenu.

Počet kontrol zaměřených na prodeje za akční ceny a sezonní slevy byl loni nižší než v roce 2012, počet zjištěných nedostatků ale skoro o desetinu vzrostl. „To prakticky znamená, že ze 100 spotřebitelů, kteří se nechali zlákat nabídkou výhodného nákupu, nejméně 45 z nich nebylo seznámeno s cenou, informováno o výši slevy nebo bylo následně ošizeno při účtování ceny vybraného zboží,“ uvedl mluvčí inspekce Jan Rotbauer.

V průběhu 3 046 kontrol inspektoři zjistili nedostatky v 1 389 případech. V rámci kontrolní akce byl zakázán prodej téměř 28 tisíc kusů výrobků, které nesplňovaly podmínky stanovené pro uvedení na trh.

Inspekce kritizuje obchodníky nejen za klamání zákazníků, ale i za to, že je nedostatečně informují. „Na zboží nejsou například uvedeny ceny zboží po slevě, máte tam pouze uvedeno, že sleva je až 50 % a předpokládají, že si zákazník slevu vypočítá sám. To je také proti zákonu,“ upozornil Rotbauer.

Nejvíce pochybení kontroly ukázaly na jihu republiky. V Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji a na Zlínsku inspektoři odhalili porušení zákona dokonce ve více než 65 % případů. Naopak nejméně obchodníci podvádí své zákazníky v Praze a Středočeském kraji, kde inspekce zjistila chyby jen v necelých 30 % kontrolovaných slevových akcí.

Mluvčí ČOI o výsledcích kontrol (zdroj: ČT24)