Zemědělci začali sázet rané brambory - o tři týdny dřív

Havlíčkův Brod - Díky nezvykle teplému počasí začali zemědělci v Polabí sázet tento týden velmi rané odrůdy brambor. Vyjeli o tři týdny dříve, než obvykle. Příští týden chtějí začít se sázením i na jižní Moravě. Pokud budou vhodné klimatické podmínky, mohly by být první letošní české brambory na trhu už koncem května.

Rozloha polí s konzumními bramborami letos zřejmě nestoupne, přestože pěstitelé dostávají za loňskou úrodu dobrou cenu. „Z hlediska regionů může nepatrné oživení nastat v oblasti Polabí, naopak na Vysočině předpokládáme stagnaci produkčních ploch,“ uvedl tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček. Vysočina se na republikové produkci brambor podílí třetinou. Díky státní podpoře se v tomto roce zřejmě mírně navýší pěstování brambor na výrobu škrobu.

Sklizeň brambor na farmách byla loni kvůli špatnému počasí v meziročním porovnání nižší zhruba o pětinu. Farmářská cena se teď pohybuje kolem 6,50 korun za kilogram. Ještě podstatně dražší jsou brambory v obchodech, zákazníci za kilogram platí i kolem 17 korun.

Zemědělci teď dostávají za brambory podobnou cenu jako třeba pěstitelé v sousedním Německu. Králíček uvedl, že i tak upřednostňují pěstování méně náročných plodin, jako je obilí a řepka. Kvůli bioplynovým stanicím také asi ještě letos na polích přibude kukuřice, protože minulý rok jí kvůli suchu narostlo méně a „bioplynkám“ chyběla. Podle údajů od energetiků funguje na Vysočině bioplynových stanic asi 60.

Včetně zahrádkářské produkce bylo loni v Česku sklizeno kolem 647 000 tun brambor. Zemědělské podniky v minulých letech jejich pěstování výrazně omezily. Ještě v roce 2000 měly brambory na 69 000 hektarech polí, loni jen na 23 200 hektarech. Na dalších 6 100 hektarech půdy pěstují brambory zahrádkáři.