Sobotkův kabinet má krizový plán, jak vyčerpat unijní dotace

Praha – Česko čerpá dotace nejhůř z celé Evropské unie. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) proto připravil krizový plán, jak ztracené miliardy z evropských fondů zachránit. Plán počítá s mimořádným nasazením úředníků, kteří budou hledat náhrady za neúspěšné projekty či s převedením peněz na zateplení veřejných budov. Podle informací České televize by ho měla vláda schválit už příští týden.

Čerpání eurodotací (zdroj: ČT24)

Za rok 2013 přišla Česká republika o 10 miliard, letos to může být 24 miliard a nejčernější scénář pak počítá s tím, že se za tři roky nestihne vyčerpat celkem 100 miliard korun. I proto dostala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) úkol - nastartovat čerpání evropských peněz a nastavit taková pravidla, která zaručí, že se peníze vracet do unijního rozpočtu nebudou.

Evropská unie zvažuje, že pro některé dotace zavede výjimky. Verdikt má sdělit v polovině března. „Žádáme o to, aby nám byl uznán faktor vyšší moci - tedy povodně a ekonomická krize,“ přiblížila Jourová. To by podle odhadů mohlo zachránit za rok 2013 víc než miliardu korun. Zásadní je ale čerpání peněz pro letošní rok. „Budeme otevírat výzvy na projekty, které se dají rychle zrealizovat. Musí být hotovy do poloviny příštího roku,“ nastínila Jourová.

Největší problémy má životní prostředí a školství

Resort životního prostředí nestihne zrealizovat 200 projektů, na které jsou peníze blokované. A právě ty mají být převedené jinam – na zateplení veřejných budov. „Výzvu za minimálně tři miliardy korun bychom rádi vypsali už příští nebo přespříští týden,“ uvedl ministr životního prostřední Richard Brabec (ANO). V resortu školství hrozí, že se nestihne vyčerpat přes sedm miliard na vědu, výzkum a inovace. „Máme připraveny rychlé výzvy za 3,1 miliardy korun,“ informoval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Za slabé čerpání peněz mohou podle kritiků špatně nastavená pravidla - složitá byrokracie a přes dvacet různých výzev v období od roku 2007 do roku 2013. I proto předchozí vláda zredukovala počet výzev na následujících sedm let na osm. To má zajistit přehlednost a ulehčit zájemcům výběr oblasti, kde chtějí o peníze žádat.

Česká republika mohla od roku 2007 do roku 2013 čerpat z evropských fondů zhruba 808 miliard korun. Čeští příjemci dotací však k začátku letošního ledna dostali od českého státu „pouze“ 514,9 miliardy korun, tedy 63,7 procenta z částky, kterou mělo Česko v uvedených letech k dispozici. Z takto dosud vyplacených peněz ČR zatím požádala Evropskou komisi o proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky připravené pro období 2007-2013. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V programovacím období 2014 až 2020 má Česko nárok na přibližně 500 miliard korun.