Australské aerolinky Qantas propustí 15 procent zaměstnanců

Sydney - Australská letecká společnost Qantas Airways plánuje propustit 15 procent zaměstnanců, prodat starší letadla a omezit kapitálové výdaje. Firma uvedla, že ji k tomuto kroku přiměla ztráta za první fiskální pololetí, způsobená rostoucí konkurencí na domácích trasách i na linkách do zahraničí.

Firma propustí celkem asi pět tisíc zaměstnanců, zbývajícím pracovníkům pak zmrazí růst platů až do doby, než bude opět v zisku. Aerolinky současně omezí flotilu z 11 typů letadel na sedm. Vedení se také chce zbavit některých letadel či odložit dodávky již objednaných strojů, včetně nových letadel Boeing 787 Dreamliner a obřích Airbusů A380.

Společnost za šest měsíců do konce prosince vykázala ztrátu 235 milionů australských dolarů (AUD; 4,2 miliardy Kč), ve srovnání se ziskem 111 milionů AUD ve stejném období předchozího roku.

Aerolinky přitom již koncem loňského roku varovaly, že čekají ztrátu. Současně ale oznámily, že chtějí během tří let ušetřit asi dvě miliardy australských dolarů a propustit tisícovku zaměstnanců. Varování způsobilo, že firma přišla o rating v investičním pásmu. Akcie Qantasu tak loni klesly asi o čtvrtinu.

Australská vláda nyní zvažuje, že změní zákon z roku 1992, který omezuje podíl zahraničních firem v aerolinkách. Společnost, které se v Austrálii přezdívá „létající klokan“, by tak mohla získat nové investory. Podle současných pravidel mohou mít zahraniční vlastníci v Qantasu nejvýše 49 procent, pokud je zahraničním vlastníkem letecká společnost, pak je tento podíl omezen na 35 procent.

Aerolinky Qantas budou propouštět (zdroj: ČT24)
Vydáno pod