Česko vyhlíží rekordní investici, práci by našly tisíce lidí

Praha - Žatecko patří mezi hlavní favority jedné z největších zahraničních investic poslední doby. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen chce v Evropě postavit továrnu a dát práci dvěma tisícům lidí. Z Koreje se právě vrací ministr průmyslu Jan Mládek a zástupci CzechInvestu. Jak jednání dopadla, nechtějí komentovat. Podle informací zdroje České televize je velmi pravděpodobné, že se bude stavět právě u Žatce.

V Ústeckém kraji není snadné najít práci. Kromě Loun jsou na tom špatně i sousední okresy Chomutov a Most. A právě na jejich rozhraní leží místo, kde by korejská firma mohla závod na výrobu pneumatik postavit. Není ale jasné, jestli zaměstnanci nakonec opravdu z regionu budou. „Myslím, že tam bude problém s lidmi, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a kteří nejsou zvyklí pracovat v tomto typu průmyslu (…) Lidé tam pracují v komplikovaném prostředí, které může být zdravotně závadné, jsou tam přísné bezpečnostní předpisy a nároky na zdravotní i fyzickou způsobilost,“ uvedla generální ředitelka společnosti Manpower Jaroslava Rezlerová.

Mošnov už vypadl ze hry

Další podrobnosti o případném podpisu smlouvy nejsou známé. Rozhodnutí by ale mělo padnout do dvou týdnů, protože jedině tak by investor mohl získat vyšší pobídky ještě podle starých pravidel Evropské unie. Jasné je už také to, že ze hry je definitivně další tuzemský zájemce - Moravskoslezský kraj. „Už jsou to jen formální jednání, aby se to uzavřelo. Pokud bude investice v České republice, tak bude v Čechách,“ potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Továrna by měla stát v průmyslové zóně Triangle o rozloze 364 kilometrů čtverečních nedaleko Žatce, na bývalém vojenském letišti vedle rychlostní silnice R7. "Je tam vybudovaná infrastruktura, investor se může napojit na zdroje energií, buduje se tam společná čistírna odpadních vod," řekl serveru iDnes.cz Zdeněk Rytíř, mluvčí Ústeckého kraje, kterému Triangle patří. Továrnu tak může v zóně investor začít stavět bez zdlouhavého shánění nejrůznějších povolení, píše server.

Mezi investory je v poslední době o tyto pozemky zájem. Láká je sem i dobré silniční spojení s Německem. Pokud by se korejská firma rozhodla továrnu za 20 miliard korun postavit, byla by to jedna z největších investic v dějinách Česka. A to v situaci, kdy fronty na úřadech práce nejsou zdaleka jen v Ústeckém kraji.