I knoflíkové baterie můžou škodit zdraví

Praha - Vzácné kovy z použitých baterií dříve končily mezi běžnými odpadky. Přitom po nich prahnou výrobci aut, telefonů i počítačů. Češi už se je ale učí recyklovat. Loni se podařil zpětný odběr téměř třetiny použitých akumulátorů a bateriových článků, což představuje 12procentní meziroční nárůst.

Recyklace baterií pokulhává (zdroj: ČT24)

Zhruba 40 procent vysloužilých baterií loni vrátila veřejnost, 60 procent pak firmy. Čísla se ale liší kraj od kraje. Například na Vysočině jsou více uvědomělé domácnosti, zatímco v Praze je tomu naopak. Podle současné směrnice Evropské unie musí Česká republika zrecyklovat minimálně čtvrtinu baterií, které se dostanou na trh. 

Vzácnými kovy se baterie jen hemží

Až 80 procent hmotnosti baterie tvoří kovy - například železo, mangan, zinek, nikl a měď. Podle chemického složení pak putují k jednotlivým zpracovatelům. „Zcela určitě by se měly recyklovat malé knoflíkové baterie, které obsahují rtuť,“ podotkla manažerka kladenské třídírny Alice Kyselová. Ty lze najít třeba v dětských hračkách nebo kalkulačkách. Jedna baterie dokáže znečistit až 60 tisíc litrů vody. V tuzemsku se jich přitom každý rok prodá asi 120 milionů o váze přesahující tři tuny.

Motivovat lidi ke třídění se daří díky různým projektům. Do zpětného sběru baterií se po celé republice zapojují také školy, a to především v rámci akce Recyklohraní. Díky němu se loni vybralo mezi studenty přes sto tun použitých baterií a akumulátorů.

Vydáno pod