Potraviny na pranýři spustily oficiální facebookové stránky

Praha - Největší problémy mezi kontrolovanými potravinami jsou u medu, instantních jídel a cukrovinek. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozdala loni pokuty za 64 milionů korun. Nejčastěji kvůli pochybení při výrobě, skladování nebo prodeji potravin. U více než 15 000 případů museli inspektoři dokonce zakázat prodej nebo výrobu. Aby si spotřebitel nekupoval závadné, nebo dokonce pančované potraviny, spustila inspekce i oficiální facebookové stránky.

V cukrovinkách jsou nejčastější prohřešky u čokolády. V loňském roce našla inspekce pochybení u tří čtvrtin odebraných vzorků. Pokud chce zákazník kvalitu, musí si ale připlatit. Poctivá čokoláda z kakaových bobů a bez umělých přísad vyjde zhruba na 70 korun za tabulku. „Správná čokoláda by se měla lesknout a neměla by mít žádné šedé mapy. Hořká čokoláda by se měla do minuty v puse rozpustit,“ říká majitelka IF Café Iveta Fabešová.

V klasických supermarketech ale lidé kvalitní čokoládu většinou nekoupí. Společnosti, které ji vyrábí, obvykle nemají ambice produkovat jí velké množství. Právě do supermarketů přitom vedou kroky zákazníků pro cukrovinky nejčastěji.

Vedle čokolády byly nejčastější prohřešky také u instantních jídel a u medu. „Med je klasický případ komodity, která se velmi masivně falšuje,“ upozorňuje ředitel SZPI Martin Klanica.

Aby si spotřebitel nekupoval závadné potraviny, spouští Státní zemědělská a potravinářská inspekce i facebookové stránky. „Cílovou skupinou pro Facebook je primárně skupina od 15 do 25 let,“ doplnil mluvčí inspekce Martin Kopřiva. Aktuální seznam nekvalitních potravin najdou spotřebitelé i na webových stránkách Potraviny na pranýři. Za rok a půl své existence je navštívilo přes dva a půl milionu lidí. Jen v únoru se na webu objevilo 32 nových výstrah. 

Potravinová inspekce vybrala loni na pokutách 64 milionů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod