Rubl, akcie, hřivna. Kvůli vyhrocené Ukrajině vše padá

Praha – Víkendové bouře na Krymu dnes donutily k reakci také finanční trhy. Zatímco ruský rubl klesl až na historické minimum vůči euru a dolaru, nahoru vystřelila cena ropy. Ruská centrální banka pak v reakci na oslabenou měnu překvapivě zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na sedm procent z dosavadních 5,5 procenta. A pozadu nezůstávají ani akcie, například index ruských akcií MICEX se snížil o 9,1 procenta na 1 313,8 bodu.

Náměstek ruského ministra hospodářského rozvoje Andrej Klepač prohlásil, že „hysterie“ na ruských finančních trzích by měla díky intervenci centrální banky na podporu rublu polevit. Rusko podle něj čelí období napjatých vztahů s Evropskou unií a Spojenými státy, což ovlivní jeho ekonomiku.

Klesala také ukrajinská hřivna – vůči americkému dolaru se propadla až na nové rekordní minimum. Podle obchodníků oslovených agenturou Reuters obchodování ovlivnilo napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Ruské jednotky o víkendu převzaly kontrolu prakticky nad celým ukrajinským Krymem, kde většinu obyvatel tvoří Rusové.

analytici ze společnosti Rossiysky Capital

„Nyní, když jsou (Rusko a Ukrajina) skutečně na pokraji vojenské konfrontace, začnou investoři s mimořádnou vervou prodávat ruské akcie.“

Geopolitické napětí naopak už tradičně nahrává ropě. Její ceny kvůli ukrajinské krizi stouply o více než dva dolary za barel. Vyšplhaly se tak na několikaměsíční maxima. Krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruského plynu do Evropy, jež by zvýšilo poptávku po alternativních palivech.

Cena severomořské ropy Brent dopoledne dosáhla až na 111,24 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Cena americké lehké ropy Brent vystoupala na 104,65 dolaru, tedy nejvýše od loňského září. Později ceny o část zisků přišly, stále však vykazovaly nárůst o více než dolar. 

Dění na Ukrajině na webu čt24.cz:

Rusko dokončuje okupaci Krymu
Západ odsuzuje ruskou agresi
Hrozí Rusku sankce?
Summit G8 v Soči nebude
Potíže ukrajinské mobilizace

Rusko může na slabém rublu vydělat

Podle portfoliomanažera Pioneer Investments Petra Zajíce se ovšem nejedná o nějaký dramatický pohyb ceny ropy, spíše očekávatelný. Zejména pak v porovnání s tím, co se děje na akciových trzích a u rublu. Na vyšších cenách ropy a slabším rublu může Rusko paradoxně vydělávat - komoditu totiž prodává v dolarech. I tak ale dnes akcie Lukoilu a Gazpromu klesaly dvojciferným tempem.

Těžba ropy a zemního plynu
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

„Trh s ropou reaguje na možnost, že se situace zhorší,“ uvedl analytik Ben Le Brun ze společnosti OptionsXpress. „Rozhodně se domnívám, že ropa prudce stoupne, pokud skutečně dojde k válce. Americká ropa by mohla snadno překonat 110 dolarů. Není vyloučeno ani dosažení úrovně 120 dolarů,“ upozornil na možný další růst cen.

Zhruba v polovině března by pak měly stoupnout ceny pohonných hmot v Česku. Benzin a nafta by podle analytika Akcenty Miroslava Nováka mohly za dva týdny zdražit o korunu za litr. Právě zdražení v rámci dnů je podle Zajíce českou specialitou. Firmy mají totiž nasmlouvány kontrakty až na měsíce dopředu.

Krizi na Ukrajině zřejmě pocítí také tuzemské domácnosti

Pokud by došlo k přerušení či snížení dodávek ropy či plynu přes Ukrajinu, má Česká republika zásoby černého zlata na tři měsíce. Přes Ukrajinu k nám proudí asi 60 procent ropy a 75 procent spotřeby plynu. Kromě toho Česko využívá ropovody IKL a TAL. Ty by mohly nahradit případný výpadek ropovodu Družba. 

Česko nakonec vývoj na Ukrajině pocítí na cenách plynu - nejspíš ale až v příští topné sezoně. „Obchodníci fungují tak, že dodávky na toto topné období jsou už z velké části zajištěny… To znamená, že cenové důsledky budou rozloženy do příštího období. Mohli bychom to cítit v cenách ve druhém čtvrtletí a pak koncem roku. Ale nevyhnutelně se to promítne,“ doplňuje energetický konzultant ENA Jiří Gavor.

Cenový tlak ve střední Evropě je naštěstí pro spotřebitele zmírněný nezvykle teplou zimou. Pokud ale ukrajinská krize potrvá déle, mohly by ceny za plyn v příští topné sezoně stoupnout podle analytiků až o deset procent.

Ozbrojenci na předměstí Sevastopolu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Lubimov

Propadá se evropská i pražská burza

Kromě ruských akcií padají i ty evropské. Panevropský index FTSEurofirst 300 se krátce po začátku obchodování snížil o 1,6 procenta na 1 324,96 bodu. Index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50 klesl dokonce o dvě procenta na 3 086,95 bodu. Evropské akcie tak navázaly na pokles na asijských trzích. „Investoři podcenili rizika na Ukrajině. Víkendové události pro trh znamenaly důrazné probuzení,“ vysvětlil obchodník David Thebault z makléřské společnosti Global Equities. 

A situace na Ukrajině se nevyhýbá ani pražské burze. Hlavní index PX dopoledne oslabil o 1,81 procenta na 996,72 bodu. Burzu táhnou dolů zejména akcie Erste Bank, odepisují i Komerční banka a ČEZ. „Index PX propadá nejvíce od poloviny listopadu 2013 a západoevropské trhy zaznamenávají druhý největší propad v tomto roce,“ uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš. Středoevropské burzy, které jsou Ukrajině geograficky blíže, pak podle analytika procházejí „panickými“ výprodeji. Maďarský BUX odepisuje 4,5 procenta, polský WIG 20 2,5 procenta a rakouský ATX 3,6 procenta. 

Vydáno pod