Snížíme sociální pojištění hůře zaměstnatelným, navrhl Sobotka

Ostrava - Lidem, kteří jen obtížně shánějí práci, by mohlo brzy pomoct nižší sociální pojištění. Pilotní projekt určený pro Moravskoslezský kraj už připravuje vláda a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej představil během své návštěvy tohoto regionu. Současně jednal také o možnostech prodloužení těžby v Dole Paskov o další dva roky, zaměstnanosti a znečištěném ovzduší.

S receptem na vyřešení vysoké nezaměstnanosti dorazil premiér do oblasti, ve které je bez práce víc než 90 tisíc lidí. A podíl nezaměstnaných na konci ledna dosáhl 10,9 procenta. Změnit by to podle Sobotky mohl právě nový vládní projekt. Usnadnit hledání zaměstnání by mohl především lidem nad padesát let. 

Snížení sociálního pojištění ve spojení s programy zaměstnanosti orientované na tyto kategorie nezaměstnaných by podle Sobotky bylo efektivnější než například zavádění předčasných penzí pro horníky. V regionu je přitom až 40 procent nezaměstnaných starších 50 let. 

premiér Bohuslav Sobotka

"Pokud by existovaly programy zaměstnanosti orientované na lidi v předdůchodovém věku, a naše vláda takové programy připravuje, chceme zavést slevu na sociálním pojištění pro lidi v předdůchodovém věku, tak si myslím, že je to lepší řešení z hlediska stability státního rozpočtu než se vracet k předčasným penzím pro některé zaměstnanecké kategorie."

Kromě lidí v předdůchovém věku by se nižších plateb sociálního pojistění mohli dočkat i dlouhodobě nezaměstnaní absolventi nebo matky po rodičovské dovolené. 

Sobotka lobboval i za Paskov

Premiér se v Ostravě sešel i se zástupci hornických odborů. Přislíbil jim, že vláda projedná návrh ministerstva průmyslu a obchodu, aby se těžba v Dole Paskov prodloužila o další dva roky. Původně měl být útlum těžby zahájen výrazným propouštěním ještě do konce tohoto roku. „Místo nárazového propouštění bychom tady mohli vytvořit určitý polštář. Tak, aby se trh práce mohl s touto situací lépe vyrovnat,“ vysvětlil Sobotka.

Důl Paskov
Zdroj: ČT24/ČTK

Dalším palčivým problémem Moravskoslezska je životní prostředí. Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) přitom kritizuje polský průmysl, který se má velkou měrou na kvalitě vzduchu podílet. „Jsme schopni nabídnout úspěšné recepty za předpokladu, že polská strana bude akceptovat jednotné evropské normy, které my beze zbytku plníme,“ řekl Novák.

Sobotku pak ve středu čeká právě návštěva Varšavy, kde bude (mimo jiné) o znečištění ovzduší na české straně jednat s polským premiérem Donaldem Tuskem. Pro předsedu vlády jde o první oficiální návštěvu regionu ve funkci. „Každé pondělí, pokud nebude jednat vláda, bych rád navštívil některý z regionů České republiky,“ nechal se slyšet Sobotka.