Nejbohatší člověk světa? Bill Gates opět No. 1

New York - Lidé, kteří nemají do kapsy ale vůbec hluboko. Časopis Forbes zveřejnil nový žebříček nejbohatších lidí světa. Do jeho čela se opět postavil zakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates. Své zástupce mezi dolarovými miliardáři má i Česko - je jich šest a vede je Petr Kellner s majetkem čítajícím 11 miliard dolarů.

Bill Gates se vrátil na první místo po čtyřech letech. Majetek otce Microsoftu za poslední rok vyrostl o 9 miliard dolarů. Jeho jmění narostlo na 76 miliard dolarů. Důvodem jsou akcie Microsoftu, které stouply o 40 procent. Gates však zbohatl i díky svým investicím v jiných společnostech, ke kterým patří například kanadské železnice.

Petr Šimůnek, šéfredaktor Forbes

„Majetek nejbohatších lidí se počítá velmi složitě. Počítáme ho ve většině případů spolu s nimi.“

V posledních čtyřech letech zabíral první příčku Mexičan Carlos Slim Helu, který podniká v oboru telekomunikace. Během roku 2013 však přišel o 1,4 miliardy dolarů (jeho majetek činí 72 miliard dolarů) - mexičtí zákonodárci již dříve schválili návrh zákona, který má omezit Slimovu převahu na trhu, a Mexičanovo telekomunikační impérium América Móvil v prvních třech měsících minulého roku ztratilo 12 procent.

Na třetím místě skončil s majetkem 64 miliard dolarů Španěl Amancio Ortega, který je zakladatelem oděvního řetězce Inditex. Do první pětky se dostali rovněž známý investor Warren Buffett a zakladatel softwarové firmy Oracle Larry Ellison.

Více se dočtete ZDE

Češi zastoupení v žebříčku

  • Majetek nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který je vlastníkem investiční skupiny PPF, podle Forbesu činí 11 miliard dolarů (218 miliard korun).
  • Druhé místo mezi Čechy obsadil s majetkem 2,4 miliardy dolarů Andrej Babiš, vlastník Agrofertu a ministr financí.
  • Na třetí příčce se umístil Karel Komárek (1,6 miliardy dolarů), za kterým následuje Radovan Vítek, Zdeněk Bakala a Pavel Tykač.

Výhled do dalších let? Pro miliardáře příznivý

„Bohatí budou v roce 2014 dál bohatnout,“ poznamenal miliardář John Catsimatidis, jinak zakladatel konglomerátu Red Apple Group.

Šimůnek: Spočítat majetek boháčů je těžký úkol (zdroj: ČT24)