Čína hodlá zvýšit výdaje na obranu a počítá s ekonomickým růstem

Peking - Růst okolo 7,5 procenta. Takový cíl za letošek vytyčil čínský premiér Li Kche-čchiang v ostře sledovaném projevu na úvod zasedání čínského parlamentu. V loňském roce druhá největší ekonomika světa vzrostla o 7,7 procenta. Předseda vlády rovněž ohlásil další výrazné zvýšení výdajů na obranu, v letošním roce o 12,2 procenta.

„Rozpočet na národní obranu činí 808,23 miliard jüanů (asi 2,6 bilionu Kč), což představuje zvýšení o 12,2 procenta,“ praví se ve zprávě ministerstva financí o vládním rozpočtu, připravené pro zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců v Pekingu.

Loni vzrostly výdaje na ozbrojené síly o 10,7 procenta na 720 miliard jüanů (2,3 bilionu korun). Po Spojených státech tak má Čína druhý nejvyšší vojenský rozpočet na světě. Západní experti předpokládají, že skutečné výdaje na ozbrojené síly výrazně převyšují oficiálně oznamované údaje.

Čína, jejíž armáda s 2,3 miliony vojáků je nejpočetnější na světě, v současnosti vede spory se sousedními zeměmi o kontrolu nad ostrovy a námořními cestami v okolních mořích. V posledním období vzrostlo především napětí mezi Čínou a Japonskem kvůli nárokům na řetězec neobydlených ostrůvků ve Východočínském moři.

Premiér Li ve svém projevu rovněž slíbil, že se vláda bude věnovat dlouhodobým steskům obyvatel na špatnou kvalitu ovzduší. Postaví se nově hrozbě terorismu a bude podporovat jednotu mezi neklidnými etnickými menšinami.

Li Kche-čchiang zároveň slíbil, že se víc obyvatel „přesune do střední třídy“ a vláda bude nadále omezovat plýtvání a pokročí v kampani prezidenta Si Ťin-pchinga proti korupci oficiálních činitelů, která podkopává důvěru obyvatel v komunistickou stranu.

Li v souvislosti s terorismem konkrétně nezmínil sobotní útok na železniční stanici, při kterém zemřelo 34 lidí a více než 130 dalších bylo zraněno. Úřady útok, který provedla skupina mužů ozbrojených noži, připsaly „teroristické skupině“ z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Zasedání čínského parlamentu
Zdroj: Rao Aimin/ČTK/ZUMA/

Pokud jde o čím dál tím znečištěnější ovzduší a životní prostředí, slíbil premiér, že vláda sníží smog uzavřením dalších provozů využívajících spalování uhlí a bude kontrolovat znečišťování řek. „Vyhlásíme rozhodnou válku znečištění, stejně jako jsme vyhlásili válku bídě,“ řekl Li před téměř 3 000 delegáty. 

Tisíce poslanců na březnových zasedáních formálně schvalují zákony a politiku, o nichž rozhodla vládnoucí komunistická strana. Výrazné zvýšení výdajů na obranu se očekávalo.

Letošní zasedání parlamentu se pečlivě sleduje jako první, které se koná od loňského nástupu Si Ťin-pchinga do úřadu prezidenta a Li Kche-čchianga do čela vlády. Neočekává se ovšem žádný radikální obrat.

Zasedání skončí 13. března a poté premiér uspořádá tradiční tiskovou konferenci, na níž zveřejní klíčové body, které chce vláda tlumočit svým obyvatelům i okolnímu světu.

Vydáno pod