Polská vláda vábí investory na břidlici, Česko těžbu zavrhlo

Varšava - Prvotní velká očekávání vystřídal vlažný zájem. Ještě před třemi lety vyhledávali investoři v Česku místa se zásobami břidlicového plynu, teď se mnozí přesouvají do Polska. Tamní vláda šlape na plyn a chce se co nejdřív pustit do těžby. Proto chystá kabinet Donalda Tuska nové zákony, které by měly nalákat investory. Vláda chce těžbu břidlicového plynu co nejméně zatížit regulací a byrokracií. Nebude usilovat o vznik státní firmy, která by těžbu zajišťovala.

Těžba břidlice v Česku? Rozhodně ne

Před dvěma lety se demonstrovalo proti těžbě břidlicového plynu například v Náchodě. Místní se báli, že těžaři zničí přírodu. „Těžbou by bezesporu byly kontaminovány spodní vody,“ podotkl starosta Náchoda Jan Birke.

Vláda ve svém prohlášení uvádí, že nepovolí pokračování průzkumu a následnou těžbu břidlicových plynů na území České republiky. Zatímco v Česku a třeba ve Francii těžba břidlicového plynu dobré jméno nemá, v Polsku a USA je situace opačná. I zde se však občas objeví

V Česku je podle geologů šest lokalit, kde by se břidlicový plyn mohl vyskytovat:

  • Berounsko
  • Přerovsko
  • Novojičínsko
  • Hodonínsko
  • Trutnovsko
  • Náchodsko

Iniciativu převzali Poláci

Už tři roky usilují Poláci o to, aby se v zemi naplno rozjela těžba břidlicového plynu. Staví na tom totiž novou energetickou strategii budoucnosti. Polsko chce díky zásobám plynu v břidlicích snížit závislost na ruském plynu a podpořit slábnoucí ekonomiku. V roce 2035 měli být Poláci podle původního plánu v této oblasti soběstační.  

Polský premiér Donald Tusk avizoval, že jeho vláda do dvou týdnů schválí zákony, které by měly nalákat firmy k těžbě břidlicového plynu. Starší verze zákona počítala s tím, že vznikne státní operátor, který by investice do těžby plynu řídil. Od toho teď ale vláda upouští. Chce těžbu co nejméně zatížit regulací. 

Donald Tusk:

„Chceme využít každý metr krychlový břidlicového plynu.“ 

Vláda chce také zákony zajistit, aby se firmám v této oblasti snadno podnikalo a aby bylo co nejdříve možné provést potřebné výzkumné vrty. „Chceme-li podpořit průzkumy, musíme připravit méně přísný zákon,“ říká ministr životního prostředí Maciej Grabowski. I když ale vláda zákony schválí, bude je muset odsouhlasit ještě parlament, a to může trvat i několik měsíců. 

Už letos komerční těžba?

Ministr i tak ale předpovídá, že letos by mohlo vzniknout asi 30 nových vrtů, celkem by jich pak Poláci měli 85, a někdy v průběhu tohoto roku by tak bylo možné začít s komerční produkcí břidlicového plynu. 

Polsko už investovalo do průzkumů břidlicového plynu v přepočtu 12 miliard korun. Další obří investice se chystají. Teprve za 20 až 25 let budou přitom vědět přesně, kolik plynu vlastně mají a zda se jim masivní investice vyplatí. 

Proti těžbě břidlicového plynu se ale ozývají ekologové. Tvrdí, že podzemní trhání břidlice s použitím tlaku i chemie je časovanou bombou. Nikdo podle nich neví, co v podzemí způsobí. 

Události: Břidlice jako šance pro Poláky (zdroj: ČT24)