Jak vydělává bývalý šéf Fedu? Za 45 minut pět milionů

Abú Zabí - Jestli nevíte, jak se vydělávají pořádné peníze, tak zavolejte bývalému šéfovi americké centrální banky (FED) Benu Bernankemu. Za svůj první veřejný projev od odchodu z funkce údajně obdržel 250 000 dolarů (přibližně pět milionů korun). Jednalo se o čtyřicetiminutovou přednášku v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Zabí. Bernanke si tak vydělal víc, než za celý loňský rok v čele Fedu.

Tučné vstupné za exkluzivní řečníky

Na tuto konferenci se rozhodně nedostal každý. Sponzorovala ji National Bank of Abu Dhabi, a vstupné činilo 2 000 dolarů. Návštěvníci si kromě Bernankeho, který hovořil především o reakci Fedu na finanční krizi v letech 2007 až 2009, mohli poslechnout i bývalého amerického ministra financí Lawrence Summerse.

Bernanke tento týden absolvuje celkem čtyři veřejná vystoupení. Podobně jako další bývalí vysocí veřejní činitelé tak těží ze zájmu o poznatky, které během své práce získal. Plánuje sepsat knihu pamětí o svém působení v centrální bance. Zaměřit se chce zejména na vylíčení kroků Fedu v době finanční krize a ekonomické recese.

Na post šéfa banky Bernanke nastoupil 1. února 2006. Americká ekonomika během jeho působení v čele Fedu prošla nejhorší recesí od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Fed byl proto nucen přistoupit k mimořádně uvolněné měnové politice, zahrnující nízké úrokové sazby i rozsáhlé nákupy dluhopisů.

Bernanke odešel z Fedu na konci ledna 2014, v čele banky ho jako první žena v historii vystřídala Janet Yellenová. Za loňský rok si Bernanke jako šéf Fedu vydělal téměř 200 000 dolarů (přibližně čtyři miliony korun).