Kapsch žaluje stát o 160 milionů

Praha – Provozovatel mýtného systému společnost Kapsch žaluje stát. U rozhodčího soudu si nárokuje skoro 160 milionů korun za provoz palubních jednotek v kamionech. Ty Kapsch dodal v posledních třech letech nad rámec původní smlouvy. Stát je podle firmy používá, ale neplatí.

„Pro stát od roku 2011 provozujeme zdarma tisíce palubních jednotek do vozidel, což odporuje i smlouvě, kterou máme se státem uzavřenou,“ upozornil Karel Černý, obchodní ředitel Kapsch ČR. „Je pro nás krajně nepříjemné žalovat obchodního partnera, ale musíme se chovat jako dobrý hospodář a chránit zájmy firmy,“ dodal generální ředitel firmy v Česku Karel Feix. Kapsch teď od státu požaduje dlužnou částku ve výši 156 milionů korun. 

Spor se vede o méně využívané palubní jednotky, které v mýtném systému přibyly za poslední tři roky a jejichž provoz neupravuje původní smlouva o provozu mýtného systému. Dohoda o platbách za tyto palubní jednotky byla téměř před dokončením a její uzavření vzala vloni v listopadu na vědomí i vláda. Kvůli personálním rošádám ve vedení Ředitelství silnic a dálnic nakonec ale z uzavření smlouvy sešlo. 

Podle navrhované dohody měla klesnout cena za roční provoz jedné jednotky z původních 1 400 korun na 237 korun. Kapsch byl ochotný snížit cenu díky tomu, že jde především o palubní jednotky využívané zahraničními dopravci, kteří přes Česko projíždějí jen výjimečně. Náklady na provoz těchto mýtných krabiček jsou tak nižší. 

V rámci rozhodčího řízení teď ale Kapsch od nižší ceny ustoupil a vymáhá po státu 650 korun za jednu jednotku, uvedl ředitel úseku elektronického mýta na ŘSD Václav Nestrašil. Ředitelství tak bude muset opět bojovat o dosažení příznivější ceny, kterou si už jednou na firmě vymohlo a o kterou může kvůli průtahům přijít. 

Prachař: Kapsch má nárok na plnění 

Problém si uvědomuje i současný ministr dopravy Antonín Prachař. Je připravený s Kapschem jednat: „Bude to otázka dohodnout se na ekonomických podmínkách. Jestliže Kapsch provozuje o 200 tisíc jednotek víc, má nárok, aby za to dostal objektivní plnění.“ 

Kapsch dodává, že žalobou se snaží předejít situaci, kdy by mohly být jeho nároky promlčené. Zároveň ale dodává, že od jejího podání se partneři na ministerstvu dopravy i na ŘSD změnili, a proto doufá v rozumnou domluvu. I přes podání žaloby je i Kapsch podle Feixe ochoten o platbách za jednotky dále jednat. 

Palubní jednotky

… (OBU jednotky) umožňují komunikaci vozidla s mýtnými branami a jejich prostřednictvím se mýtné na dálnicích platí. Celkem jich je v systému zaregistrováno téměř 700 tisíc, jen ale 530 tisíc z nich dosud stát společnosti proplácí. Úředníci před spuštěním mýtného systému totiž podcenili zájem ze strany dopravců. 

Kapsch chce po státu 160 milionů (zdroj: ČT24)