Češi se před koncem roku zásobili cigaretami, a popohnali tak HDP

Praha – Česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku rostla ještě rychleji, než statistici původně odhadovali. Hrubý domácí produkt se proti předchozímu kvartálu zvýšil o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Za celý loňský rok pak ekonomika podle ČSÚ klesla o 0,9 procenta. Analytici i ČSÚ však upozorňují, že na výpočet měly vliv jednorázové vlivy, zejména nerovnoměrný výběr daně z tabáku.

Podle dostupných údajů české hospodářství v loňském čtvrtém čtvrtletí rostlo oproti předchozím třem měsícům nejrychleji ze zemí EU. „Tak vysoký mezičtvrtletní růst jsme naposledy viděli na začátku roku 2007, kdy vše vypadalo růžově,“ poznamenal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Meziroční a zejména mezičtvrtletní vývoj HDP na konci loňského roku byl ale podstatně ovlivněn nerovnoměrným výběrem spotřební daně z tabáku. „Předzásobení tabákovými výrobky koncem roku a s tím spojená povinnost zaplatit příslušnou spotřební daň zvyšuje v daném čtvrtletí HDP na úkor následujících jednoho až dvou čtvrtletí,“ uvedl ČSÚ.

RYCHLÝ ODHAD ZE 14. ÚNORA

  • IV. čtvrtletí, mezičtvrtletní růst +1,6 %
  • IV. čtvrtletí, meziroční růst +0,8 %
  • celý rok 2013 –1,1 %

ZPŘESNĚNÁ DATA Z 6. BŘEZNA

  • IV. čtvrtletí, mezičtvrtletní růst +1,9 %
  • IV. čtvrtletí, meziroční růst +1,3 %
  • celý rok 2013 –0,9 %

Brožka míní, že ekonomika by rostla i bez jednorázových faktorů, jako jsou devizové intervence a zvýšení spotřební daně. „Ale tyto jednorázové faktory ten údaj činí do značné míry umělý,“ připouští analytik, podle kterého je třeba data o HDP brát se značnou rezervou. „Vnímal bych je pozitivně v tom smyslu, že česká ekonomika pokračuje v růstu – nic víc, nic míň,“ shrnul Brožka.

„Vliv devizových intervencí je patrný ve spotřebě domácností. Viděli jsme to i na měsíčních údajích z maloobchodu, kde bylo skutečně vidět, že lidé zaútočili na obchody a využili nižších cen před zdražením způsobeným slabší korunou. Bohužel tento vývoj asi bude kompenzován v prvním kvartálu letošního roku, kdy by měla být spotřeba domácností nižší,“ konstatoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Na výjimečnost čtvrtého čtvrtletí kvůli mimořádným vlivům upozornil i ekonom ČSOB Petr Dufek. „Vzhledem k silnému vlivu daní a zásob nemá smysl příliš jásat nad téměř dvouprocentním růstem ve čtvrtém čtvrtletí. Je rozhodně příjemné, že se ekonomice podařilo vybřednout z recese a je také pozitivní, že už nepadá spotřeba a investice,“ uvedl Dufek.

Ekonom: Intervence se projevily na vyšší spotřebě domácností (zdroj: ČT24)

Celkový pokles ekonomiky v minulém roce o téměř jedno procento připisují statistici na vrub hlavně poklesu investic do fixního kapitálu – propadly se investice do staveb, strojního vybavení či dopravních prostředků. Mírně pozitivní vliv měly naopak výdaje vlády, které meziročně vzrostly o 1,9 procenta.

Začátek nového roku bude slabší

Zvýšená poptávka po tabákových výrobcích před koncem roku bude podle analytiků kompenzována propadem nákupů tohoto zboží na začátku nového roku. Proto hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí s velkou pravděpodobností poklesne. Za celý letošní rok by si ovšem měla ekonomika připsat zhruba dvě procenta.

„Vlivem předzásobení tradičně klesne inkaso spotřební daně v letošním prvním čtvrtletí, kdy o dražší cigarety s ohledem na dostatečné zásoby nebude mezi distributory zájem. Je tak velmi pravděpodobné, že HDP s ohledem na výpadek daňových příjmů v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně poklesne,“ očekává analytik České spořitelny Jan Šedina.

Vydáno pod