Bezohledný postup jako konkurenční výhoda exekutorů

Praha/Přerov - Politici už léta slibují, že zkrotí exekutory, kteří svůj úřad vykonávají jako bezohledný byznys. Nově se k tomuto slibu připojila i současná vládní koalice. Stojí proti ní ale silná lobby, která zatím sliby politiků úspěšně blokovala. Ve shodě s velkými exekutory totiž pracují i renomované a vlivné advokátní kanceláře, například Brož, Sokol, Novák.

Na příliš hrubé praktiky exekutorů hraničící až se zastrašováním často upozorňují média a některé případy se už dostaly také před soud. Za trestný čin útisku tak například tachovský soud v roce 2012 potrestal vykonavatele, kteří šest hodin naléhali na manžele Hořejší, aby zaplatili dluhy za svého syna. Ten přitom není už šest let s rodiči v kontaktu a nemá u nich ani trvalé bydliště.

Jenže i přesto, že přestupky exekutorů postihují soudy a bojovat se s nimi snaží i exekutorská komora, stále praktiky některých velkých kanceláří připomínají spíš bezohledný byznys než výkon soudního rozhodnutí. „Exekuce je téma, které devastuje naši společnost právě díky nekalým praktikám několika velkých exekutorských kanceláří,“ připustila v rozhovoru pro Reportéry ČT ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Mezi velké exekutorské úřady patří i ten přerovský, kterému šéfuje exekutor Tomáš Vrána. Ročně tento úřad provede desítky tisíc exekucí, zatímco jiné kanceláře jich vykonají sotva tisíce. Své nedávné zkušenosti s Vránovými zaměstnanci popsala České televizi důchodkyně Dagmar Neslová (80): „Ve 45., ke konci války, chodili Němci po bytech a hledali zbraně a jídlo. Jeden přišel dovnitř, prošel to, nikde nic neotvíral, nikde nic nehrabal a choval se teda jinak, než se chovali tihle dva suveréni.“

Boj o exekuční byznys (zdroj: ČT24)

Nutno dodat, že paní Neslová sama nic nedluží, v exekuci je její vnuk. Ten sice bydlí jinde, u své babičky ale přechodně přespával, když se vrátila z nemocnice a potřebovala péči. „On tady má akorát mýdlo, holení a zubní pastu. Jinak tady nemá vůbec nic,“ zdůraznila důchodkyně.

Exekutory to ale nezajímalo. Nálepkami 'Exekučně zabaveno' oblepili televizi, rádio i nábytek. Rovnou si odnesli několik obrazů a za oběť jim padl také notebook, který paní Neslové den před návštěvou vykonavatelů půjčil její soused. Přitom zrovna u notebooku se dá lehce během pěti minut zjistit, zda opravdu patří člověku, který to tvrdí. „Že bych ho otevřel a ukázal tam třeba svoje fotky nebo fotky rodiny… Vůbec je to nezajímalo. Jediné, co bylo - už na něj nesahejte,“ popsal soused paní Neslové.

Exekutor svázaný s okresem

Proti tvrdým praktikám svých kolegů se nyní staví sami exekutoři. V čele inciativy, která se snaží exekutorské profesi vrátit dobré jméno, stojí Petr Polanský z exekutorského úřadu v Liberci. „Já si myslím, že exekuční řízení by se nemělo řídit pravidly byznysu. Mělo by se víc řídit zákonem a exekutor by na prvním místě měl ctít ten zákon,“ zdůraznil.

„Ten hlavní problém, proč je změna potřeba, je ten, že exekutoři jsou ve své podstatě podnikatelé, kteří mezi sebou soupeří v dravosti, jak podojit dlužníka,“ uvedl Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni.

Podle Polanského by pomohlo, kdyby exekutoři mohli vymáhat peníze pouze na území okresu nebo kraje, v němž sídlí, a nesnažili se tak urvat maximum zakázek po celé republice. Dnes si totiž exekutora vybírá věřitel. Vykonavatel, pokud nemá zábrany, se pak logicky snaží jít svému klientovi na ruku.

Tak například exekutorský úřad Tomáše Vrány úzce spolupracuje s advokátní kanceláří Havel, Holásek and Partners. Její partnerská vymahačská firma Cash Collectors přes přerovského exekutora vymáhá pohledávky České spořitelny. A právě právníci ze společnosti Havel, Holásek & Partners vypracovali pro Vránu podklady, které přerovský exekutor používá při lobbingu proti územnímu omezení činnosti soudních vymahačů dluhů.

Další advokátní kancelář, která úzce spolupracuje s přerovským exekutorem, je Brož, Sokol, Novák. Ta v exekučním řízení zastupuje některé velké Vránovy klienty, například GE Money Bank. S exministrem Jiřím Novákem se přitom Vrána, jak sám připustil, zná už roky, a navíc Novák Vránovi pronajímá obě budovy, v nichž rozlehlý přerovský exekutorský úřad sídlí. Na otázku Reportérů ČT, zda to není nad rámec přípustných vztahů mezi exekutorem a klientem, Vrána odpověděl: „To já tak nevnímám. Pronájem je pronájem prostor, my jsme si prostory pronajali samozřejmě na řádnou smlouvu, která je evidovaná, takže to je zcela v pořádku.“

Blýská se na zkrocení „dravců“?

Ačkoliv se Vránovi spolupracovníci snažili lobbovat třeba i u předsedy ústavně-právního výboru sněmovny Jeronýma Tejce (ČSSD), závazek odstranit z exekutorské profese prvky konkurenčního podnikání se od ČSSD dostal až do programového prohlášení vlády. Jenže zatímco původní plány sociálních demokratů počítaly se zavedením místní příslušnosti exekutorů, z programového prohlášení už tato věta vypadla.

„Tiká nám čas, ale já chci zohlednit výsledky ekonomické analýzy. Mně osobně je ale princip teritoriality stále sympatický,“ řekla k tomu Válková. Naopak resort financí mluví jinak. „Jestliže nebude zachován alespoň nějaký elementární konkurenční prvek při výběru exekutora, tak ten exekutor nebude ničím motivován, aby exekuci provedl rychle a efektivně,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Debata, zda mají být exekutoři byznysmani, nebo úředníci, tak zřejmě ještě není ani v rámci koalice zdaleka uzavřená.