Nová generace skafandrů Exosuit - Jules Verne by měl radost

New York - V Americkém muzeu přírodní historie v New Yorku byla představena nová generace skafandrů s názvem Exosuit. Může být snem každého potápěče. Technologická novinka umožní prozkoumávat mořský život tak zblízka jako nikdy předtím. Jeho vývoj trval 14 let a stál přes milion dolarů.

Slavný spisovatel Jules Verne by měl z dnešního pokroku radost. Jeho vize podmořských výprav by teď dostaly úplně jiné rozměry. S nejnovějším prototypem skafandru se mohou potápěči bezpečně ponořit až do hloubky přes 300 metrů.

„Je to taková osobní malá ponorka, ale velmi obratná. Můžete chodit. Můžete pracovat celé hodiny v hloubce a nestarat se o dekompresní nemoci nebo některé z dalších problémů, které obvykle potápěče omezují po pár minutách a v ještě mnohem menší hloubce,“ upřesnil John Sparks, kurátor oddělení Ichtyologie z Amerického muzea přírodní historie.

Takzvaný Exosuit je vyrobený z pevného kovu, který chrání potápěče před intenzivním tlakem. Pod vodou může zůstat až několik hodin. Menší nevýhodou je trocha nepohodlí.

„Existují omezení, jak moc se v tom obleku můžete hýbat. Vyžaduje to hodně úsilí najít si v něm pohodlné místo, ale zároveň nepociťujete klaustrofobii,“ upozornil Michael Lombardi, technik bezpečnosti potápění.

Podmořský oblek nové generace budou testovat výzkumníci u pobřeží Nové Anglie. Vědci díky němu budou moct studovat fluorescenci zvířat ve velkých hloubkách, tedy v jejich přirozeném prostředí. A třeba se jim podaří najít nové, neznámé druhy živočichů.

Se skafandry Exosuit do hloubky až 300 metrů (zdroj: ČT24)