Česko zaplavily drobné nebankovní půjčky

Praha - V Česku výrazně přibylo společností, které nabízejí drobné nebankovní úvěry. K několika desítkám více či méně oficiálních přibyly od začátku roku tři nové. Klienty lákají na jednoduchost, neformální přístup a vyřízení přes internet nebo SMS zprávu. Lidé ale mohou doplatit na jejich neprůhledné jednání.

Nebankovní společnosti lákají na rychlé půjčky bez poplatků. Podle reklamy půjčí každému, komu se rychle rozkutálela výplata. A takových lidí je čím dál víc. „Nárůst v posledním roce je naprosto jednoznačně enormní. Lidem se daří hůř, to znamená, že úvěrové společnosti chtějí půjčit méně. Je celá řada lidí, kterým stačí půjčit málo,“ říká dluhový poradce Člověka v tísni Daniel Hůle.

Každá z těchto firem chce ale především vydělávat, jejich jednání proto nebývá vždy průhledné. Někteří poskytovatelé nebankovních úvěrů například slibují převedení požadované částky na účet už do dvaceti minut. Současně ale vyžaduje také verifikační platbu ve výši jedné koruny z účtu klienta. I pokud tedy zákazník používá internetové bankovnictví, příkaz dorazí nejdříve až druhý den, samotný úvěr pak dorazí ještě později.

Typickým klientem Poradny při finanční tísni je žena s dalšími dluhy
Zdroj: ČT24

Celkové náklady se dozvíte až později

Navíc ačkoliv ze začátku společnost slibuje, že při včasném splacení člověk zaplatí jen tolik, kolik si půjčil, realita je jiná. Například u úvěru ve výši dva tisíce korun musí dlužník částku do týdne vrátit. V případě prodlení o jeden jediný den zaplatí 600 korun navíc. „Proces té nabídky je značně netransparentní. Celkové náklady se můžeme dozvědět až někde na konci, kdy už nemůžeme uhnout,“ říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Jedna společnost si mimo jiné vyžádala také kopii občanského průkazu. Pro rychlejší postup jí stačila fotografie občanky mobilním telefonem. Komplikace s vyřízením jsou však zanedbatelné oproti tomu, do jakých problémů se neustálým půjčováním peněz mohou lidé dostat. Finanční poradci radí: smlouvu je nutné si řádně přečíst, nepůjčovat si na zbytečnosti a hlavně ne na splácení jiné půjčky.

V Česku přibylo nebankovních půjček (zdroj: ČT24)