Rusko obnoví dodávku jaderného paliva přes Ukrajinu do EU

Moskva - Ruská společnost Rosatom obnoví dodávky jaderného paliva evropským zákazníkům přes Ukrajinu poté, co Kyjev zrušil zákaz přepravy jaderného paliva přes své území po železnici. Zákaz zavedl údajně z bezpečnostních důvodů koncem ledna ještě režim nyní již sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Mezi odběrateli ruského paliva jsou i české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a slovenská elektrárna v Jaslovských Bohunicích.

Rosatom podle agentury Reuters oznámil, že zákaz byl zrušen ve čtvrtek a že první dodávky paliva zamíří na západ příští týden. „Rosatom se zavázal zabezpečit pro naše zákazníky po celé Evropě dovoz a odvoz jaderného paliva. Pokud se vyskytnou nějaké další problémy s železniční dopravou na Ukrajině, zajistíme, aby dodávky byly přepraveny včas vzdušnou cestou,“ řekl mluvčí Rosatomu Vladislav Bočkov.

Už ve středu Rosatom sliboval, že v případě přetrvání zákazu dostanou klienti palivo letecky. Převoz má zajistit palivová společnost TVEL, která je součástí státního holdingu Rosatom.

Vydáno pod