Pustí Američané svůj břidlicový plyn do Evropy? Rozhodne Kongres

Washington – Americký Kongres projedná návrh, podle kterého by se měl zjednodušit vývoz zkapalněného plynu do Evropy a Asie. Uspíšily to obavy o dodávky z Ruska. O plyn ze Spojených států má zájem i střední Evropa – velvyslanci zemí visegrádské čtyřky vyzvali dopisem šéfy obou komor Kongresu k odstranění překážek, které brání dovozu této suroviny.

Události o dovozu břidlicového plynu z USA do Evropy (zdroj: ČT24)

Řečeno ekonomicky, nabídka se tu potkává s poptávkou. Jeden z adresátů dopisu, šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, už několik dní před obdržením dopisu vyzval Bílý dům, aby s licencemi pro vývoz plynu do Evropy neváhal. Nejnověji se k němu přidal i jeho předchůdce Newt Gingrich.

„Kdyby si prezident uvědomoval vážnost situace s Ruskem, tak už podepsal příkaz umožňující vývoz amerického zemního plynu do Evropy,“ nechal se slyšet bývalý předseda dolní komory. Rusko by chtěl přitlačit ke zdi tak, jako to v osmdesátých letech udělal tehdejší prezident Ronald Reagan, který podle Gingriche dovedl Sovětský svaz zbrojením k bankrotu.

Těžba břidlicového plynu
Zdroj: ČT24

„Energetická bezpečnost se od politických otázek nedá odtrhnout. Je jasné, že se tady jedná o cenu plynu – pokud by byl americký plyn k dispozici v Evropě, vytvořilo by to tlak na cenu plynu, která v Evropě nyní panuje,“ komentoval situaci velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič.

Nebude to ale lehké. Amerika sice zažívá díky břidlicovému plynu revoluci, terminály se však teprve staví a Spojené státy nebudou schopné zkapalněný plyn vyvážet dřív než na konci příštího roku. Možné zastavení dodávek ruského plynu v důsledku aktuální ukrajinské krize to tedy neřeší. Navíc většina exportu půjde nejspíš do Asie, která nabízí nejvyšší ceny.

„Jako Američané přesouváme své myšlení od stavu, který se za mého života vyznačoval nedostatkem energie, do stavu jejího nadbytku. Je to pro nás úplně nová oblast,“ říká zástupkyně náměstka ministra energetiky USA Paula Gantová.

A velká část plynu stejně zůstane v Americe. „Celosvětově – v Evropě, Asii a Jižní Americe – je poptávka po zemním plynu zhruba poloviční ve srovnání s tím, jaká je tady ve Spojených státech,“ zdůrazňuje ředitelka konzultantské firmy IHS CERA Mary Barcellová.

K většímu rozvoji těžby břidlicového plynu v Evropě zatím nedošlo – důvodem jsou obavy ekologů i místních obyvatel z chemikálií, které se do vrtů pumpují. Spojené státy přesto chtějí pomoci Ukrajině těžit plyn právě touto cestou.