Průměrná mzda: Koncem roku klesla o pětistovku, za celý rok stagnovala

Praha – Češi v posledním čtvrtletí minulého roku vydělávali meziročně skoro o dvě procenta méně. Průměrná mzda totiž klesla o 484 korun na 26 637 korun. Jelikož se spotřebitelské ceny ve stejném období zvýšily o 1,1 procenta, reálná mzda zaznamenala pokles o 2,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Za celý loňský rok pak průměrná mzda stagnovala – meziročně si připsala jen 0,1 procenta na 25 128 korun.

Pokles čtvrtletních mezd byl nejvyšší nejen ze všech loňských kvartálů, ale za posledních deset let. Reálný pokles mezd o 1,3 procenta za celý rok taky znamená zrychlení oproti předchozím obdobím. Statistici však zděšení mírní. Důvodem je prý vyplácení manažerských odměn na konci roku 2012, které srovnávací základnu „uměle“ zvýšilo.

„Tehdy byly v podnicích předčasně vypláceny mimořádné odměny vrcholným manažerům z důvodů očekávaného zavedení takzvané solidární daně pro nejvyšší výdělky,“ sdělil Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

„Meziroční pokles průměrné mzdy je především optický a určitě si nezaslouží dramatické komentáře. Mzdy nadále reálně mírně klesají. Tento vývoj na trhu práce je způsoben převisem nabídky nad poptávkou po práci, na což reálná mzda reaguje poklesem,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Průměrná mzda a její přírůstek či úbytek proti roku 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka se jako vhodnější nabízí srovnání v delším časovém období. „Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2011 se průměrná mzda zvýšila o 1,6 procenta, ročně tedy v průměru za poslední dva roky zhruba o 0,8 procenta. To sice není příliš příznivý údaj, ale není tak děsivý jako prosté meziroční srovnání zatížené předloňskými mimořádnými bonusy,“ domnívá se Marek.

„Bohužel výsledek předznamenává další problémy české ekonomiky. Jestliže klesá příjem a s ním i životní úroveň, bude to mít dopad na výrobce i služby. Lidé budou dál šetřit, výkon ekonomiky se bude dál snižovat. Nezaměstnanost se výrazně nezlepší,“ obává se člen vedení Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Letos by měly platy růst

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že lidé si vydělali méně i ve srovnání se zahraničím, a to kvůli devizovým intervencím centrální banky. „V důsledku oslabení koruny se průměrná mzda snížila na 968 eur. Kupní síla se tak snížila nejen na domácím trhu, ale i při výjezdu či internetových nákupech lidí v zahraničí,“ vysvětlil Dufek.

Ekonom očekává, že letos se mzdy zvýší nominálně o 2,5 procenta, reálně o 1,5 procenta. Podle Libora Stodoly z PwC si nejvíc přilepší pracovníci v informačních technologiích, financích a automobilovém průmyslu.

Dvě třetiny zaměstnanců v Česku nicméně nedosáhnou ani na průměrnou mzdu. Lepší vypovídací hodnotu má proto medián, který označuje střed mzdového rozdělení. Ten činil v loňském posledním čtvrtletí 22 288 korun. Podle statistiků pobíraly čtyři pětiny lidí mzdu v rozmezí od 10 do 43 tisíc korun měsíčně.

V podnikatelské sféře průměrná mzda nominálně klesla o 2,4 procenta a reálně o 3,5 procenta. V nepodnikatelské sféře mzda sice nominálně vzrostla (o 0,8 procenta), ale reálně se snížila o 0,3 procenta.

Nejvyšší průměrná mzda byla v posledním kvartálu loňského roku jako obvykle v Praze, a to 34 436 korun. V žádném jiném kraji průměr mezd nepřesáhl 30 000 korun. Nejnižší průměrnou mzdu zaznamenali statistici v Karlovarském kraji, kde činila 22 775 korun.