Trable se zákonem: základní jízdenky ČD jako daňový doklad už nestačí

Brno – Mnoha lidem, kteří při cestě do práce vlakem Českých drah automaticky odkládali jízdenky pro pozdější účetnictví, zkomplikoval život nový zákon. Ten totiž základní místenky jako daňový doklad kvůli nedostatečným údajům neuznává. Většina lidí ale o této novince dlouho nevěděla a musí o správný doklad zpětně zažádat. Jen za únor tak dráhy musely řešit 1 600 dodatečných žádostí o vystavení dokladů.

Pro začátek příklad z praxe: Muž oslovený ČT absolvuje pracovní cestu vlakem z Brna do Prahy několikrát měsíčně. Až dosud si obyčejné jízdenky schovával a následně vyúčtoval jako pracovní náklady. Jízdenky z posledních třech měsíců mu ale účetní nemohla uznat – brání jí v tom totiž nový zákon.

Lidem s podobnou zkušeností tak nezbyde než jízdenky oskenovat a e-mailem zaslat žádost o zaslání daňového dokladu. Podle novely zákona o DPH totiž účtárny musí uznat jen jízdenky s dodatečnými informacemi, které dosud na základních typech chyběly. Mezi jinými jde například o údaj výše DPH.

Nový zákon neuznává základní jízdenku jako daňový doklad (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové situaci s jízdenkami komplikuje fakt, že na některé šablony se požadované informace už nevejdou. Každý, kdo potřebuje daňový doklad, proto musí myslet předem a požádat o něj už na pokladně. Následně by měl dostat hned dva tiskopisy.

Neznalost nového nařízení přitom komplikuje život nejen samotným cestujícím, ale i daňovým účtárnám, které musí neplatné daňové doklady zpětně vyřizovat.

  • Jízdenky koupené u průvodčích nebo z e-shopu ČD jsou daňovým dokladem už samy o sobě.
  • Konkurenční dopravce na železnici Leo express vydává všechny jízdenky jako daňové.
  • RegioJet od začátku svého fungování na pokladně vystaví daňový doklad zvlášť.