Transatlantickou zónu zřejmě posvětí nejbližší summit USA a EU

Brusel – Evropská unie a Spojené státy se na chystaném březnovém summitu zřejmě domluví na odstranění veškerých cel ve vzájemném obchodě. Uvádí to návrh prohlášení, jehož znění získala agentura Reuters. Prohlášení má překonat napětí, které vzniklo poté, co Washington nabídl méně výraznou redukci cel na evropské zboží, než EU doufala. EU již dříve slíbila, že odstraní téměř všechna cla na zboží z USA.

EU loni zahájila s USA jednání, která by měla vyústit ve vznik největší zóny volného obchodu na světě. Dohoda nazvaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky ve vzájemném obchodu.

„EU a USA jsou pevně odhodlány završit komplexní a ambiciózní Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP),“ píše se v návrhu. Summit EU-USA se uskuteční 26. března v Bruselu. EU doufá, že jednání o volném obchodu budou uzavřena do konce tohoto roku.

Euroatlantický trh by měl obsloužit 800 milionů lidí na obou březích Atlantiku a už dnes generuje 54 procent celkového světového HDP. Ambiciózní plán zóny volného obchodu staví také na tom, že mezi EU a USA, tedy největší světovou ekonomikou, dosahuje každoroční výměna zboží a služeb téměř bilionu dolarů (zhruba 19,2 bilionu korun). Nová dohoda by přitom měla odstranit bariéry, které americkým a evropským firmám brání podnikat na druhém trhu. Podle doporučující zprávy by EU díky dohodě měla posílit svou ekonomickou produkci do roku 2027 o 0,5 procenta, tedy o 86 miliard eur (2,2 bilionu korun). 

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise: „Bude to dohoda, která jde za hranice tarifů. Spojí trhy a odstraní bariéry. Odhaduje se, že až nabude účinnosti, evropská ekonomika vzroste o půl procenta HDP, což v překladu znamená desítky miliard eur a desítky tisíc nových pracovních pozic každý rok.“

Vydáno pod