Loni koupili Češi kytek za 8,5 miliardy

Praha - Zákazníci letos sahají po květinách častěji než vloni. Letošní zájem by tak pěstitelům i prodejcům mohl z části vynahradit špatnou loňskou sezónu. Češi totiž na kytkách šetřili, dobrá nebyla ani úroda. Navíc v tuzemsku záhonů, na kterých zahradníci sázejí okrasné rostliny na prodej, ubývá.

Průměrný Čech vloni za květiny utratil asi 850 korun. To je zhruba o stokorunu méně než o rok před tím. Zhruba dvě třetiny květin na trhu pochází ze zahraničí, většina z Nizozemska. Česká produkce by totiž zájem pokrýt nestačila. 

Loni dokonce poprvé po téměř dvou desítkách let produkce květin v Česku klesla. Zatímco v roce 2012 dosahovala 1,944 miliardy, loni to bylo 1,881 miliardy. Za pokles může hlavně špatné počasí – loňská dlouhá zima i červnové povodně. 

Prodej květin v ČR
Zdroj: ČT24

Zákazníci slyší na to, co je české 

Pozitivní ale pro české květináře může být, že zákazníci se v poslední době stále častěji ptají, odkud květiny vlastně jsou. „Lidi slyší na to, že to jsou české květiny. Jejich ceny jsou totiž na rozdíl od holandské burzy stabilní,“ říká nákupčí květin Jana Kuncová. 

Jenže českých květin je stále málo. Pěstitelé se radši zaměřují na hlavní suroviny - tedy na obiloviny nebo třeba řepku, které často směřují za naše hranice. Speciálním plodinám jako jsou právě květiny, nebo třeba ovoce, zelenina, víno či chmel tak zbývá něco málo přes procento zemědělské plochy. A to je v porovnání se zeměmi EU ze stejných klimatických podmínek jedno z nejmenších čísel. 

Situace není lhostejná ani současné vládě – chce proto získat dotace, ze kterých by návrat speciálních plodin na tuzemská pole podpořila. Pěstování speciálních plodin je náročné na manuální práci. Zaměstná asi 30 tisíc lidí a práci dává i dalším 30 tisícům lidí v navazujících oborech, které plodiny zpracovávají nebo prodávají.