Levná červená nafta z Německa láká pašeráky

Sokolovsko - V českém příhraničí se začíná ve velkém objevovat německá nezdaněná nafta. Je zbarvena červeně, aby byla rozpoznatelná od normální nafty. V Německu se používá hlavně k topení. Nesmí se na ni jezdit ani se vyvážet. Pašeráci ji teď ale prodávají v Česku.

Události: Pašeráci dovážejí z Německa levnou červenou naftu (zdroj: ČT24)

V Německu se červená nafta používá na topení. K dostání je v přepočtu za 23 korun. Překupníci vydělají přibližně pětikorunu na litru. Pokud je ale celníci chytí, hrozí jim až 10 let vězení. Řidiči, kteří do svých aut nezdaněnou naftu tankují, můžou dostat až milionovou pokutu.   

I tak ale dvacetiletý Petr ze Sokolovska kupuje červenou naftu od překupníků už dva roky. Když mu dojde, zavolá si o novou. Dovezou mu ji na smluvené místo do garáže. Oproti motorové naftě, která je k dostání u čerpacích stanic, na litru ušetří až 8 korun. Ze silničních kontrol nemá strach: „U nás u českých policistů jsem se tím nesetkal. Slyšel jsem, že se to kontroluje hlavně v Německu.“ 

Celníci zkontrolují naftu přímo v pojízdné laboratoři 

Jen za první dva měsíce tohoto roku ale celníci v Karlovarském kraji zabavili přibližně 2 000 litrů červené nafty. „Ve srovnání s loňským rokem je to velmi významné číslo, protože za celý loňský rok jsme zadrželi 3,5 tisíce litrů červené nafty,“ komentuje to mluvčí krajských celníků Lucie Foltová. 

Čeští celníci dosud jen velmi těžko odhalovali řidiče, kteří na nezdaněnou naftu jezdili. Teď ale dostali novou pojízdnou laboratoř, a řidičům tak budou kontrolovat nádrže přímo na silnicích. Z nádrže si odeberou palivo a zkoumají ho. Na to, aby odhalili červenou naftu, která je kvůli maskování smíchaná s běžnou, jim stačí pouhých pět minut.