Za nákup railjetů pokuta 25 milionů pro ČD

Brno – České dráhy dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 25 milionů korun za nákup vlakových souprav Railjet bez otevřeného výběrového řízení. Pokuta není pravomocná, dráhy se proti ní odvolaly. Oznámil to předseda ÚOHS Petr Rafaj. Je to vůbec nejvyšší pokuta, jakou kdy ÚOHS za porušení zákona o veřejných zakázkách uložil.

České dráhy plánovaly nakoupit 16 souprav vlaků Railjet. Později se ale rozhodly koupit jen 15 souprav – jenže s jinými parametry než v původní zakázce. ÚOHS teď tvrdí, že se podmínky zakázky změnily natolik, že šlo v podstatě o novou zakázku. "O dodatečné dodávky nejde, neboť původní zakázka zněla na 16 sedmivozových souprav, zatímco v přezkoumávané zakázce to je 15 souprav, z toho 7 sedmivozových a 8 osmivozových, které se navíc významně odlišují od specifikace původních souprav," uvedl mluvčí úřadu Petr Rafaj.  

Dráhy argumentují, že tak jen rozšířily rozsah původní zakázky, a zakázku pak zadaly ve zjednodušeném řízení bez soutěže. Jenže ÚOHS má jiný názor. Podle něj se obě dodávky zásadně odlišují. „Jednalo se tedy o zcela novou veřejnou zakázku a pro její zadání v jednacím řízení bez uveřejnění nebyly naplněny zákonné podmínky,“ upozornil Rafaj. I proto udělil úřad tak vysokou pokutu.  

České dráhy se proti rozhodnutí ÚOHS odvolaly, jejich stížnost bude teď zkoumat předseda antimonopolního úřadu. Navíc mluvčí drah Radek Joklík upozornil na to, že než ČD uzavřely dodatek smlouvy o rekonfiguraci zakázky, zveřejnily tento záměr ve Věstníku veřejných zakázek. Nikdo prý ale, včetně ÚOHS, tento záměr nenapadl. 

Nákup vlaků dlouhodobě kritizuje tuzemský výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation. Vadí mu, že České dráhy na nákup vlaků nevypsaly výběrové řízení, do kterého se chtěl sám přihlásit a nabídnout vlastní vozidla, která měla být údajně s railjety od Siemensu srovnatelná a lacinější. 

Railjety

Soupravy Railjet jsou sedmivozové jednotky s řídicím vozem s kapacitou asi 400 míst, mohou jezdit rychlostí až 230 km/h. Prvních sedm railjetů ČD u Siemensu objednaly před dvěma lety za zhruba 2,5 miliardy korun.

První soupravu nových vlaků dostanou České dráhy na přelomu dubna a května. Lidé by se novým vlakem mohli svézt po povinných zkouškách v polovině roku. Všech sedm objednaných souprav by mělo do Česka dorazit nejpozději v listopadu. 

Od léta by měla být první souprava nasazená ve zkušebním provozu na trati z Prahy do Brna, Vídně a Štýrského Hradce. 

Kromě sedmi objednaných souprav chystal bývalý management drah nákup i dalších osmi vlaků za 2,8 miliardy korun. Tyto soupravy měly jezdit z Prahy do Bratislavy a Budapešti. Nákup druhé vlny rychlovlaků vedení firmy loni ale zastavilo. 

Vydáno pod