V Praze přistál gigant mezi letadly: Airbus A380

Praha - Do Prahy přiletělo největší osobní letadlo na světě Airbus A380. Na trasu Praha - Soul ho nasadily korejské aerolinky. Trasa Airbusu nad Českem vedla přes Liberec, okolí Mladé Boleslavi, Brandýsa nad Labem a přes Roztoky u Prahy. Po půl páté odpoledne přistálo letadlo na Letišti Václava Havla v Praze.

V Česku jde o první komerční let s tímto strojem. Airbus v Praze přistál už v říjnu 2011 v rámci oslav 45. výročí působení německých aerolinek Lufthansa v Česku. „Tenkrát šlo o předváděcí let bez cestujících,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková. Podruhé jej lidé mohli vidět na pražském letišti, když přistál mimořádně kvůli zdravotním potížím jedné z cestujících.

Luxusní verze Airbusu nabízí i postel nebo tělocvičnu

Aby v Česku mohly tyto stroje pravidelně přistávat, musela Praha schválit nová provozní pravidla. Přílet letadel velikosti Airbusu A380 znamená, že na okolních stojáncích nemohou být odbavovány další lety, což pochopitelně komplikuje provoz, uvedla Janoušková. Bezproblémové odbavování vyřeší až přestavba za zhruba 138 milionů korun, na kterou letiště nedávno vypsalo výběrové řízení. Hotová by mohla být už v roce 2015, dodala mluvčí. 

V Praze přistál obří Airbus A380 (zdroj: ČT24)

Čtyřmotorový A380 korejských aerolinií je dlouhý 73 metrů, rozpětí křídel má 80 metrů. Jeho kapacita je až 880 cestujících. V luxusní verzi letadla mají cestující k dispozici vlastní postel, bar, společenskou místnost nebo tělocvičnu.

Airbus A380 singapurských aerolinek
Zdroj: ČT24/www.airbus.com