Stát chystá prolomení limitů v dole Bílina

Bílina – V dole Bílina nejspíš padnou limity těžby hnědého uhlí. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle týdeníku Euro chystá plán, který zrušení těžební uzávěry umožní. Definitivně se má o tzv. malém prolomení limitů rozhodnout na počátku příštího roku.

Malé prolomení podle resortu znamená, že rušení limitů se nebude týkat jiných dolů. Je administrativně jednodušší, neboť těžební pozemky v Bílině patří Severočeským dolům a neleží na nich žádná obec. Zato pod zemským povrchem se nachází na 180 milionů tun uhlí.

„Nás se to jako města nijak moc netýká, ale jsem pro prolomení limitů. Je to přece jen naše nerostné bohatství, které stejně musí jednou ven. Byl jsem se podívat v Německu i v Polsku, kde to přesně tak probíhalo. Některé vesnice musely pryč a připravily se jim nové prostory,“ řekl České televizi starosta Bíliny Josef Horáček.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zavedla vláda v roce 1991. Městům a obcím, které leží na uhelných ložiscích, zaručují, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Jejich zrušením by byl postižen především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice, která se nachází poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se navíc dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se minulý týden v Horním Jiřetíně nechal slyšet, že o dalším osudu těžebních limitů by vláda mohla rozhodnout do konce roku 2015. Sám by preferoval také uspořádání závazného krajského referenda.