Bulharsko opět útočí na distributory elektřiny, dalo jim ultimátum

Sofia - Není to tak dlouho, co v Bulharsku skončily nepokoje ohledně drahé elektřiny, a už se ženou další. Zahraniční distributoři elektřiny, rakouská EVN a české firmy ČEZ a Energo-Pro, jsou pod tlakem, který na ně skrz ultimátum vyvíjí tamní ministerstvo energetiky. Pokud do úterý státní energetické společnosti NEK neuhradí dlužné poplatky ve výši 318 milionů leva (4,4 miliardy korun), mohou přijít o licence.

Distributoři provinění odmítají

ČEZ a EVN jakékoliv provinění odmítají a tvrdí, že NEK jim naopak nevyplatil peníze, které jim ze zákona má vyplatit za instalaci větrných a solárních elektráren. Stanovisko společnosti Energo-Pro se agentuře Reuters zatím nepodařilo získat.

  • Mluvčí EVN potvrdil, že společnost EVN dodržuje bulharské předpisy i právní požadavky.
  • Společnost ČEZ uvedla, že vůči společnosti NEK nemá žádné neuhrazené účty.

Bulharský ministr energetiky Dragomir Stojnev

„Jestliže distributoři elektřiny nezaplatí do úterý, budu nucen informovat generálního prokurátora o možných trestných činech. Energetický regulátor má také právo zahájit řízení o odebrání licence těmto třem společnostem.“

Takový krok by byl další ranou pro zahraniční investory v energetickém sektoru, které již zasáhlo rozhodnutí socialistické vlády dvakrát snížit domácnostem účty za elektřinu. Snížením cen elektřiny chtěla vláda zabránit protestům veřejnosti kvůli vysokým účtům, které ujídaly velkou část příjmů domácností.

Vydáno pod