Největší finanční centrum světa je New York, Praha je 75.

Londýn – New York sesadil z pozice největšího globálního finančního centra Londýn. Praha v žebříčku 83 měst světa skončila osmá od konce. Pád Londýna z trůnu zapříčinila hlavně nejistota setrvání Velké Británie v Evropské unii, ale také skandály místních bank. Velmi dobře si v žebříčku vedou i asijské metropole Singapur a Hongkong, které skončily na třetím a čtvrtém místě. Vůbec nejhůř jsou na tom pak Atény.

Žebříček největších finančních center Global Financial Centres Index (GFCI) vede New York. Z první příčky sesadilo americké centrum Londýn. Ten ztratil body poté, co se v zemi připravuje referendum o setrvání v EU. To vyvolává obavy, že by se v budoucnu mohl přístup na zdejší trh zásadně změnit.   

Stejně tak Londýnu nepřidaly ani machinace se sazbami LIBOR a ani zprávy o tom, že banky nabízely klientům nepotřebné pojištění. „Londýn potřebuje znovu získat pověst, že se tady s každým bude zacházet podle pravidel a fér,“ říká Michael Mainelli, ředitel společnosti, která žebříček sestavuje. Londýn zaznamenal proti předchozímu roku největší propad ze všech předních 50 center. I tak ale udržel před asijskými tygry Singapurem a Hongkongem druhou příčku. 

Žebříček GFCI

  1. New York
  2. Londýn
  3. Hongkong
  4. Singapur
  5. Curych
  6. Tokio
  7. Soul
  8. Boston
  9. Ženeva
  10. San Francisco           

…       

  75. Praha

Nejhůř skončily v hodnocení Atény. Nedaří se ani centrům v daňových rájích, všechna vyjma Gibraltaru a Britských Panenských ostrovů v žebříčku klesla. Praha skončila 75. Ze středoevropských měst se před Prahu dostala pouze Varšava, které patří 60. místo.

Index GFCI vzniká na základě hodnocení 3 246 finančníků z celého světa. Žebříček vychází dvakrát do roka. Experti hodnotí finanční centra na základě vlastních zkušeností. Dívají se přitom na města z různých pohledů – nejen třeba, jak tam funguje trh, ale také jestli jsou tam dostupné telekomunikace apod.