Nejlepší východoevropský region? Pro investory jsou to Pardubice

Praha - Pardubický kraj umí přilákat investory nejlépe ze všech východoevropských regionů. V žebříčku magazínu fDi z mediální skupiny Financial Times totiž skončil v konkurenci 468 lokalit na prvním místě. Úspěch může pro kraj znamenat příliv nových investorů, více pracovních míst a taky rozvoj průmyslu.

Pro investory je region zajímavý hlavně kvůli infrastruktuře. Nechybí mezinárodní letiště, napojení na dálniční a železniční síť. Připravuje se zároveň i splavnění Labe do Pardubic. „Pokud by se nám podařilo ještě splavnění Labe, máme veškeré cesty připraveny k tomu, aby sem mohli investoři přijít,“ říká radní Pardubického kraje Ludmila Navrátilová.

„Je to důkaz toho, že region je investorsky atraktivní, a tyto reference nám pak taky pomáhají při jednání,“ vysvětluje význam ceny ředitel pardubické pobočky CzechInvest Michal Svoboda. Právě zástupce pardubické kanceláře agentury CzechInvest předal hejtmanovi  Pardubického kraje Martinu Netolickému certifikát pro investorsky  nejatraktivnější region v nových zemích Evropské unie, který kraj získal v hodnocení fDi Magazine Evropská města a regiony budoucnosti 2014/2015. 

Zajímavá je pro investory i Plzeň a Praha

V rámci východní Evropy se dobře umístily i další tuzemské lokality - Plzeň je druhá a Praha třetí. Až pak následují další země, jako třeba Rusko, Polsko nebo Slovensko.

Rozdělení 10 nejlepších evropských regionů
Zdroj: ČT24/fDi

Výhodou Pardubického kraje je například to, že propojuje školství s podnikatelskou sférou. Jednotlivým investorům tak učiliště vychovávají budoucí zaměstnance. „Není nic lepšího, než když oborová struktura ve školách a spolupráce s podnikateli jdou ruku v ruce. Pak totiž nevznikají nezaměstnaní absolventi,“ doplňuje hejtman.

Infrastruktura je klíčová

Ne všechny části kraje jsou však v centru dění, některé totiž trápí horší dostupnost. „Stále čekáme na výstavbu rychlostní komunikace R35. Tato páteřní komunikace je důležitá nejen pro celou republiku – protože spojuje západní a východní část ČR, ale samozřejmě i odlehlejší oblasti našeho kraje, jako je Moravsko–Třebovsko nebo Orlicko-Ústecko,“ dodává Netolický.

Největší množství pracovních míst přitom přibývá na Přeloučsku. Svůj provoz rozšiřuje třeba výrobce automobilových zámků – firma Kiekert. Už postavila výrobní halu za 14 milionů eur a v současnosti zaměstnává 1 500 lidí ze 40 obcí. Navíc na Pardubicku působí řada dalších významných firem. Například Foxconn, Panasonic nebo Ronal.

Atraktivní Pardubický kraj (zdroj: ČT24)