Babiš investoval státní miliardy na finančním trhu

Praha - Ministr financí Andrej Babiš investoval desítky milionů ze státní pokladny na peněžním trhu. Píše o tom E15. Peníze měl stát uložené v České národní bance. Část vkladů v eurech přitom stát investoval s výnosem čtvrt procenta, který nabízejí rizikovější trhy, jako jsou Španělsko nebo Itálie. Babiš už dříve kritizoval, že na státních účtech leží miliardy korun, které by bylo možné lépe využít.

Podle zdroje E15 Babiš investoval peníze, u kterých je jisté, že v nejbližší době nebudou potřeba. Stát měl u centrální banky k 10. březnu něco málo přes tři miliardy korun, ještě 10. ledna to ale bylo miliard padesát. Ministr financí teď peníze krátkodobě investoval a měly by vynést zhruba čtvrt procenta. Standardní úročení státních peněz u centrální banky se přitom pohybuje kolem 0,04 procenta. 

„Nejedná se o žádnou novou, překvapivou aktivitu. Je to logické pokračování projektu 'státní pokladna', kterou jsem prosadil k 1. 1. 2013 a umožnil mi už v minulém roce snížit rezervu o 110 miliard. Byl jsem při tom náběhu opatrný a tento krok považuji za logický a za současné situace není riskantní,“ uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jenže otázka je, nakolik je Babišova investice riziková. „Takto vysoký výnos v současnosti nabídnou jen tříměsíční pokladniční poukázky zemí, jako je například Španělsko nebo Itálie,“ tvrdí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Obě tyto ekonomiky na tom přitom nejsou úplně nejlépe.

Itálie je po Řecku druhou nejzadluženější zemí v eurozóně. Usilovně se snaží udržet rozpočtový deficit v limitu tří procent HDP stanoveném Evropskou unií. Proto Řím hledá způsoby, jak ušetřit miliardy eur omezením výdajů. 

Španělsko se zase potýká s vysokou nezaměstnaností, je na tom ale o něco lépe než Itálie. Evropská komise dokonce ocenila tamější vládní opatření, která v poslední době zvrátila dlouhodobý nepříznivý trend ekonomického vývoje. I proto Brusel vyřadil Španělsko ze seznamu zemí s výraznou makroekonomickou nerovnováhou.   

Babiš investoval státní peníze na trhu (zdroj: ČT24)

Vysvětlení Andreje Babiše

"Jsou to peníze, které byly volné, neinvestované, takže jsem kolegy donutil k tomu, aby zainvestovali. A zainvestovali jsme velice výhodně do eura. Peníze jsou zainvestované v českých bankách. Myslím si, že všechny naše banky, kde jsme investovali, jsou ve velice dobré kondici."

Analytik Patria Finance David Marek však vidí krok ministerstva financí jako logický: „To, že se budou tyto peníze investovat s vyšším výnosem, může pomoci k tomu, že státní dluh poroste pomaleji, než by jinak rostl.“

Ministerstvo financí investovalo státní peníze už dřív, ovšem jen omezeně, doposud bylo možné investovat jen část volných prostředků. Eura na účtech ČNB umožnila investovat až novela rozpočtových pravidel, která platí od ledna, a také sjednocení peněžních toků státních institucí na jednom účtu. 

Vydáno pod