Berlín nabízí jako první metropole na světě vlastní koncovou doménu

Berlín - Berlín je vůbec první metropolí na světě, která dává k širokému využití vlastní koncovku internetové domény .berlin. Ode dneška si mohou zájemci tuto koncovku webové adresy zaregistrovat. Další světová města budou zřejmě příklad Berlína následovat.

Podle zpravodaje ČT v Německu Martina Jonáše Berlín o prvenství velmi stál. I proto asociace Dotberlin, která sdružuje asi 70 velkých firem a institucí, investovala do příprav nové domény asi 2 miliony eur. Díky tomu se podařilo, že Berlín ji nabízí tak brzo. O registraci je podle Martina Jonáše velký zájem, žádají o ni desetitisíce firem a subjektů. 

„Koncovky jako je .berlin podle našeho názoru zásadně změní zacházení s doménami,“ říká Dirk Krischenowski ze společnosti Dotberlin. Podle něj by nová doména mohla přilákat velké mezinárodní společnosti se sídlem v Berlíně. Předpokládá také, že o koncovku budou mít zájem i firmy z cestovního ruchu nebo taky řemeslníci. 

Pokud totiž bude zákazník na internetu hledat firmu přímo z Berlína, budou mít stránky s novou koncovkou lepší pozici ve vyhledávačích. Ročně by taková doména měla zájemce vyjít na 30 až 60 eur. Koncovku ale může získat pouze ten, kdo má sídlo nebo bydliště v Berlíně. 

Na slušné peníze si přijde i samo město, v prvních dvou letech bude Berlín dostávat od provozovatelů těchto adres půl milionu eur. 

.wien, .newyork, .london

Berlín není úplně prvním hlavním městem, které vytvořilo vlastní internetovou koncovku. Už na začátku března spustila Vídeň stránky seestadt.wien. Hlavní rakouské město nicméně zatím nenabídlo koncovku široké veřejnosti. Registrace zájemců o tuto koncovku začne teprve v polovině července. 

A vlastní internetovou koncovku už připravují další světové metropole jako New York, Londýn nebo Paříž. Zavádění webových adres s rozmanitými koncovkami umožnila nedávná změna mezinárodních pravidel.

Martin Jonáš: Berlín na koncovce vydělá půl milionu eur ročně (zdroj: ČT24)