OECD radí Česku: Zvyšte důchodovou hranici

Praha – Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) česká ekonomika letos poroste o 1,1 procenta, a v příštím roce pak o 2,3 procenta. Navíc dokud neodezní riziko deflace, doporučuje OECD zachovat současnou měnovou politiku. Jedním z receptů, jak zahojit tuzemské hospodářství, je podle organizace i odchod do důchodu v pozdějším věku.

Odhad vývoje ekonomiky podle OECD ovšem patří k těm pesimističtějším. Podle České národní banky, ministerstva financí i Evropské komise si Česko povede letos i příští rok o něco lépe. Z březnového hospodářského výhledu OECD, který šéf organizace Ángel Gurría předal přímo v Praze premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, vyplývá, že nejvýznamnějším úkolem vlády je udržet začínající oživení a zvýšit potenciální růst české ekonomiky. 

Jedním z motorů ekonomiky je propojení praxe se vzděláním

Premiér Sobotka jej přitom ujistil, že o to vláda bude usilovat. „Důležitými prostředky pro hospodářský růst je posilování konkurenceschopnosti a lepší propojení vzdělávacího systému a trhu práce. Vládě se jedná o takový růst, který zaručí lepší životní podmínky, pokud možno všem vrstvám společnosti,“ prohlásil předseda vlády po setkání s Gurríou.

Propojit více praxi se školami doporučuje i samo OECD. Vláda by podle něj měla motivovat firmy, aby školily mladé lidi bez předchozích zkušeností. Stát by měl k tomu prý zaměstnavatele motivovat pomocí daňové podpory nebo pomocí snížení odvodů na sociální pojištění. Sobotka naznačil, že vláda chystá především podporu technických oborů. Důležité taky je mít dostatek školek a jeslí, dodává organizace.

Ángel Gurría, generální tajemník OECD

„Úspěch České republiky je skutečně výrazný. Pochopitelně dojde-li k určitým rozdílům, pak je na České národní bance, aby situaci uklidnila. Intervence jsou podle nás na místě do té doby, dokud budou potřeba.“

OECD chválí intervence

Šéf OECD Gurría se dnes kromě Sobotky setkal i s prezidentem Milošem Zemanem nebo guvernérem ČNB Miroslavem Singerem. Zpráva organizace se zabývala také loňským rozhodnutím centrální banky o zahájení intervencí, které hodnotí jako správné rozhodnutí. Podle ní by ale neměly trvat déle než šest kvartálů. 

„Z našeho hlediska trvá předpoklad, že zůstaneme v režimu intervencí po celý letošní rok. Je to i proto, že inflační čísla v tuto chvíli nenaznačují žádné překvapení směrem k vyšší inflaci, spíše naopak,“ vysvětlil Singer.

OECD také doporučuje ČR zajistit udržitelnost veřejných rozpočtů, a to zvyšováním skutečného věku odchodu do důchodu. Zároveň by prý ale vláda měla zajišťovat valorizaci důchodů a zvážit možnost diverzifikovat zdroje příjmů důchodců. 

KOMPLETNÍ ZPRÁVU OECD O ČESKU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

Šéf české vlády prohlásil, že řada doporučení OECD pro českou ekonomiku se shoduje s programem jeho kabinetu – ať už jde o požadavek brzkého přijetí zákona o státní službě, boj s korupcí, posílení transparentnosti u veřejných zakázek nebo efektivní využívání evropských fondů. 

Výroba
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/hywit dimyadi

Zpoplatnění vysokých škol navrhované OECD vláda nechce

Rozcházejí se naopak například v otázce školného na vysokých školách. Zatímco OECD navrhuje zavedení poplatků, premiér Sobotka to odmítl. Prý by školné znemožnilo studium řadě lidí.