Prvně podváděl s miliardami, nyní zpytuje svědomí

Paříž - Jérôme Kerviel je pro banku Société Générale i pro velkou část Francouzů velmi známé jméno. Patří muži, který byl v roce 2008 zatčen pro poškození banky ve výši pěti miliard eur (134 miliard korun) – instituce se z toho vzpamatovávala dva roky. Francouzský kasační soud mu dnes potvrdil trest tří let vězení, finanční vyrovnání instituci však zrušil. Kerviel se k soudu nedostavil, je na pěší cestě do Paříže - po návštěvě papeže Františka zpytuje svědomí a mění život.

Finanční operace stály Société Générale, která vlastní i českou Komerční banku, zhruba dvouletý zisk. Kerviel padělal dokumenty a zanášel do počítačů banky neexistující transakce. Všechny akce prý ale dělal s tichým souhlasem nadřízených – banka to odmítá, nicméně připustila, že od Kerviela nebude požadovat celou částku.

„Z toho, čím jsem prošel, i na základě důkazních materiálů, je očividné, že moji nadřízení měli informace o tom, co dělám, a že banka věděla, co dělám,“ podotkl Kerviel.

Société Générale se ze ztráty těžko vzpamatovávala a k uklidnění situace museli zasahovat i politici, například tehdejší prezident Nicolas Sarkozy veřejnost uklidňoval, že případ nijak nezpochybňuje spolehlivost francouzského finančního systému.

Kerviel byl zatčen v roce 2008. O dva roky později byl odsouzen k pěti letům vězení, z toho ke třem nepodmíněně. Navíc se počítalo s odškodněním bance ve výši 4,91 miliard eur za škody, které jí riskantními transakcemi způsobil.

Kasační soud, který je nejvyšší soudní instancí v zemi, nicméně verdikt týkající se placení odškodného ve výši škod způsobených bance zrušil. O výši případného odškodnění rozhodne odvolací soud ve Versailles.

Sedmatřicetiletý Kerviel se jednání soudu nezúčastnil, neboť je momentálně na pěší pouti do Paříže – rozhodl se tak poté, co se 19. února krátce setkal s papežem Františkem. Kerviela na pochodu podporuje řada lidí, stovky mu denně nabízejí přístřeší. Ze 1 400 kilometrů dlouhé trasy urazil zatím zhruba pětinu.

„Co dál se životem? Buď kulka do hlavy, nebo vzít věci do vlastních rukou. A to dělám: Místo kulky do hlavy přebírám kontrolu nad svým životem,“ prohlásil Kerviel ke své pouti do Paříže.

Société Générale
Zdroj: ČT24

Banka byla zcela zproštěna odpovědnosti

Rozsudek nad Kervielem kritizoval francouzský tisk, který se divil nad tím, že banka byla zcela zproštěna odpovědnosti. Podle některých názorů banka učinila z Kerviela obětního beránka ve snaze zakrýt ztráty vzniklé jinde. Tyto verze příběhu podpořil i jeden z bývalých Kervielových nadřízených.

Kdo je Jérôme Kerviel

  • Kerviel se narodil 11. ledna 1977 v bretaňském Pont-l'Abbé v rodině kadeřnice a kováře.
  • Na univerzitách v Nantes a Lyonu vystudoval finance. Během studií se prý nijak nelišil od svých spolužáků.
  • Hned po studiu, ve 23 letech, začal pracovat v bance SG. Vypracoval se na makléře.
  • V lednu 2008 SG oznámila, že Kerviel využil znalosti jejího bezpečnostního systému a provedl řadu neschválených finančních transakcí, které bance způsobily obrovské ztráty.
  • Od roku 2010 Kerviel tvrdí, že jeho nadřízení o jeho rizikových transakcích věděli a tolerovali je.
  • Soud dnes Kervielovi potvrdil tři roky vězení.
  • Kervielův případ se stal podle dostupných údajů druhou největší defraudací v bankovním ústavu v historii.

Soudní proces vyvolal zájem i proto, že se v něm utkala největší právnická esa z Paříže. Kervielův tehdejší právník Olivier Metzner zastupoval celou řadu celebrit, například bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, exředitele francouzského koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera i bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina.