Šéfem Agrární komory bude bývalý Rusnokův ministr Toman

Olomouc – Funkci prezidenta Agrární komory bude v nadcházejících třech letech zastávat Miroslav Toman. Ten dosud působil jako šéf Potravinářské komory, do letošního ledna byl taky ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka. Z čela největší nevládní organizace tuzemských zemědělců odchází Jan Veleba, který nyní zvažuje nabídku kandidovat na předsedu Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ).

Čtyřiapadesátiletý Miroslav Toman se o post šéfa Agrární komory ucházel jako jediný. Hlasovalo pro něj více než 90 procent účastníků sněmu. V zemědělství se pohybuje celý život. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, od září 2007 byl prezidentem Potravinářské komory (své působení přerušil v době, kdy vedl resort zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka, tedy od července 2013 do ledna 2014).

„Musíme se zaměřit především na dokončení procesu společné zemědělské politiky se zaměřením zejména na oblasti, kde se vytváří pracovní příležitosti,“ řekl Toman ke svým prioritám. Podporovanými oblastmi podle něj mají být živočišná výroba, pěstování ovoce a zeleniny, chmele nebo brambor. Ve vztahu k ministerstvu zemědělství hodlá být razantní a důsledně hlídat dodržování slibů.

Toman hodlá dál vést i Potravinářskou komoru, kde má mandát pro další dva roky. „Pokud s tím členové budou souhlasit, mandát dokončím, protože Potravinářská komora je součástí Agrární komory,“ uvedl exministr. Miroslav Toman se v minulosti angažoval i politicky, když v loňských podzimních volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník v čele ústecké kandidátky ZEMANOVCŮ.

Toman nechce prosazovat povinné členství v komoře (zdroj: ČT24)

Tomanův otec byl za minulého režimu českým a federálním ministrem zemědělství. Miroslav Toman starší, stejně jako jeho mladší syn Zdeněk Toman, stále v potravinářství podnikají. Jejich rodinná firma Agrotrade patřila v minulosti k nejvýznamnějším českým podnikům v tomto odvětví. Vlastnila mimo jiné drůbežárny Xaverov, producenta čajů Jemča nebo výrobce přísad do jídel Boneco.

Členové Agrární komory hospodaří na více než 70 procentech tuzemské zemědělské půdy a zaměstnávají přes 100 000 lidí. Komora vedle zemědělců a chovatelů sdružuje i lesníky a potravináře. Odcházející prezident komory Jan Veleba strávil v jejím čele celkem devět let (tři funkční období). Od podzimu 2012 působí jako nezávislý senátor. Ze své pozice prý chce dál bojovat za zájmy tuzemských zemědělců. Objevily se taky informace o tom, že dostal nabídku vést Stranu práv občanů ZEMANOVCI a uvažuje o ní.