Facebook znovu zainvestuje, koupí výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus

San Francisco – Dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Takovou částku zaplatí provozovatel největší internetové sociální sítě Facebook za výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus. Pro Facebook je to vůbec první akvizice na poli hardwaru. Podle zakladatele a šéfa Facebooku Marka Zuckerberga je právě virtuální realita největším kandidátem na sociální a komunikační platformu zítřka.

Dnešní platformou jsou mobilní zařízení, my se ale připravujeme na platformy zítřka,„ uvedl Zuckerberg. “Oculus má šanci vytvořit nejsociálnější platformu v historii a změnit způsob, jak pracujeme, hrajeme si a komunikujeme," dodal.

Oculus VR je nová firma, která v prosinci získala 75 milionů dolarů k financování prodeje své sady brýlí a sluchátek Oculus Rift pro videohry a k vývoji produktu, který by se mohl používat ve školství, filmu, architektuře a návrhářství. Firma plánuje vyvíjet verze svých brýlí pro široký okruh spotřebitelů a dostat se za rámec videoher.

Facebook minulý měsíc koupil za 19 miliard dolarů rychle rostoucího provozovatele aplikace pro komunikaci napříč chytrými mobilními přístroji WhatsApp. Byla to jeho dosud největší akvizice.

Facebook měl na konci loňského roku volnou hotovost v sumě 11,5 miliardy dolarů a za WhatsApp dal čtyři miliardy dolarů. Za Oculus má zaplatit v hotovosti 400 milionů USD a zbytek doplatí v podobě 23,1 milionu svých akcií.

Facebook a jeho první akvizice na poli hardwaru (zdroj: ČT24)
Vydáno pod