Amazon stále počítá se stavbou centra na Černovické terase

Brno - Společnost Amazon nadále doufá, že svoje distribuční centrum v Brně postaví na Černovické terase. Zástupci Amazonu, developera CTP Invest a města se podle informací ČT sešli na společné videokonferenci a dohodli se na tom, že brněnští zastupitelé budou na svém nejbližším zasedání o stavbě distribučního centra znovu hlasovat. Amazon se zavázal, že se do dne hlasování, tedy do 15. dubna, nevyjádří k nabídce kraje postavit centrum v blízkosti letiště.

Stavbě centra na Černovické terase brněnští zastupitelé řekli svoje „ne“ už třikrát, naposledy 18. března. Výsledek hlasování tehdy developer CTP Invest, který má centrum pro Amazon postavit, nijak nekomentoval. Vzájemná jednání tím ale neskončila, brněnský primátor okamžitě po hlasování oznámil, že chce s firmou nadále jednat.

K tomu skutečně došlo dnes ráno na hromadné videokonferenci. „Lokalita Černovických teras v Brně je pro Amazon ideální, toto bylo několikrát potvrzeno přímo ze strany Amazonu. Pozemky jsou připraveny pro výstavbu a souhrn podmínek, který je Brnu navrhován ze strany Amazonu, státu a CTP, je unikátní,“ vysvětlil jednatel CTP Invest Remon Vos důvody, proč firma stále stojí o stavbu na původně avizovaném místě.

Regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař

„Pokud město Brno vyšle jasný signál na zastupitelstvu, které se bude konat 15. 4., že má nadále zájem, tak Amazon svoji investici umístí do Černovické terasy.“

Důvodem pro to, aby všechny strany zůstaly u jednacího stolu, jsou také čas a prostředky, které už investor do přípravy projektu vložil. „Projekt se chystá šest měsíců, je v pokročilé fázi přípavy. Máme hotovou projektovou dokumentaci, inženýrské sítě. V porovnání s jinými lokalitami je tato skutečně připravená,“ vysvětlil regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař o nové šanci pro Amazon (zdroj: ČT24)

K obnovení jednání přispělo podle CTP také to, že kromě Strany zelených nehlasovala žádná ze stran jednotně proti výstavbě centra.

Společnost se navíc chce do dubna vypořádat s námitkami ODS, které se týkaly kolize s územním plánem. Pozemek je totiž v územním plánu blokován proti stavbě logistických a skladovacích zařízení. Investor už nicméně zaslal magistrátu žádost o změnu regulace v územním plánu. Ke schválení aktualizace by mělo dojít právě na dubnovém zasedání.

Změně územního plánu je nakloněná i Rada města Brna, která dnes schválila návrh primátora na zařazení bodu na program zastupitelstva. „Jsem přesvědčen, že 23 tisíc nezaměstnaných Brňanů je pádným důvodem vrátit se znovu k jednacímu stolu. Zvláště pak v okamžiku, kdy se podařilo nejen vyjednat výhodné podmínky pro město, ale i najít řešení pro vyřčené otázky či výhrady,“ uvedl po jednání rady primátor Roman Onderka (ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Předpokládám, že primátor se nevzdává a že přesvědčí zastupitele, aby vyjádřili souhlas s tím, že bude Amazon v Brně investovat. Nejsou to pracovní místa k zahození.“

„Během příštích týdnů budou mít všechny zúčastněné strany příležitost pokračovat v přípravě projektu a vyjasnit si navzájem dosud nezodpovězené otázky tak, aby byly všechny strany uspokojeny,“ dodal Vos ve vyjádření pro ČT.

Pozemek na Černovických terasách
Zdroj: ČT24/Čisté Tuřany, o.s.

V polovině dubna tedy jihomoravskou metropoli čeká další klíčové hlasování. „Hlasování v rámci březnového zasedání zastupitelů jasně ukázalo, že pouze výrazná menšina zastupitelů říká jasné “ne„. Pevně věřím, že vypořádání otázky regulativů pro danou oblast bude pádným argumentem pro změnu postoje těch kolegů, kteří se hlasování zdrželi nebo nehlasovali vůbec. Udělám vše pro to, aby o tak významné záležitosti pro město Brno a jeho obyvatele, jakou je získání nového významného investora, stovek pracovních míst, sjezdu na dálnici a milionových finančních dotací do dopravní infrastruktury, rozhodlo zastupitelstvo města jednoznačně,“ dodal Onderka.

Amazon dnes uvedl, že se do jednání zastupitelstva nevyjádří k nabídce Jihomoravského kraje přesunout stavbu centra do blízkosti brněnského letiště.

Už teď je ale zřejmé, že hala se nestihne postavit do konce letošního roku. Investor s jejím otevřením počítá až v roce 2015.

Čisté Tuřany: U letiště není možné stavět, vede tudy vysokotlaký plynovod

V souvislosti s krajem navrženým přesunem stavby k letišti se ale vyrojila řada pochybností, zda je to vůbec možné. Občanské sdružení Čisté Tuřany dnes přišlo s odhalením, že středem pozemku vede vysokotlaký plynovod. „Této informace jsme si všimli už v době, kdy byl hejtmanem Jihomoravského kraje Haškem pozemek nabídnut. Je to zřejmé z Územního plánu města Brna,“ uvedla jednatelka sdružení Hana Kašpaříková.

Zákon definuje, že v okolí plynárenských zařízení musí být zachováno ochranné pásmo, v němž „je zakázáno provádět činnosti, které by mohly ohrozit plynárenská zařízení, jejich spolehlivost a bezpečnost provozu“. Zákon umožňuje ochranné pásmo stavebně využít pouze v případě veřejně prospěšných staveb, u nichž se prokáže jejich nezbytnost.

Přes pozemek u letiště vede vysokotlak plynu
Zdroj: ČT24/o.s. Čisté Tuřany

„Jak je vidět z mapových podkladů, ten vysokotlak vede středem pozemku. Halu Amazonu by tak museli rozdělit na dvě části, nebo udělat přeložku potrubí. Výstavbu haly nad ním jim podle platné legislativy nemohou plynaři povolit,“ dodala Kašpaříková.

Reakci Jihomoravského kraje a hejtmana Michala Haška na nález občanského sdružení ČT zjišťuje.

Investice Amazonu v Brně by měla dosáhnout hodnoty 2,7 miliardy korun. V distribučním centru by práci získalo nejméně 1 500 lidí. CTP už se také zavázala, že vykoupí pozemky pro dálniční sjezd přímo do průmyslové zóny, který výrazně ulehčí přilehlým městským částem, jež trpí nadměrnou dopravou.

Co je Amazon?

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. V roce 2000 začal Amazon nabízet svoji prodejní platformu i ostatním maloobchodníkům a drobným prodejcům. 

V Česku už má Amazon centrum pro vrácené zboží, a to v Praze poblíž Letiště Václava Havla. V tuzemsku chce firma vybudovat i dvě distribuční centra: v Brně a v Dobrovízi u Prahy. Centra se mají stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. 

Služby Amazonu využívají lidé ve 190 zemích. V září 2013 zaměstnávala firma po celém světě 97 tisíc lidí. Minulý rok měl Amazon čisté tržby 74,5 miliardy amerických dolarů, jeho zisk za stejné období činil 274 milionů USD.

Zdroj: Amazon.com